Ladda ned Ladda ned

Artros

Allmänt

Artros är en sjukdom i lederna som kommer av att brosket i lederna gradvis slits ner och det uppstår smärta. Det är heller inte ovanligt att de artrosdrabbade ledgångarna svullnar upp.

Symptom vid artros

Det första tecknet på artros är ofta att det uppstår tillfällig eller mer ihållande smärta i lederna när man belastar dem eller gör olika typer av rörelser. Andra symptom är stelhet, viss ömhet över leden, svullnad och inskränkta rörelser. Rörelser som tidigare utförts med lätthet, t.ex. att öppna lock på burkar och ta på strumpor, kan bli både svåra och smärtsamma att utföra. I början känns artrosen av mest när leden belastas men i takt med att sjukdomen utvecklas kan smärtan även uppstå vid längre perioder av vila.

Orsaker till artros

Stora delar av den nordeuropeiska befolkningen visar tecken på artros vid röntgen, men det är bara 10 % som får besvär av symptomen eller utvecklar sjukdomen fullt ut. Den exakta orsaken till sjukdomen är än så länge okänd. De bakomliggande orsakerna som man känner till är t.ex. monotona rörelser i tunga arbeten, inaktivitet, ledskada, ålder, ärftlighet och övervikt. Det är vanligare att kvinnor än män lider av sjukdomen och risken att drabbas ökar i takt med att åldern stiger. Artros är ärftligt och därför kan även unga personer få symptom och utveckla sjukdomen.

Behandling av artros

I dagsläget finns det ingen behandling som kan bota artros, det är i princip bara allvarliga fall av höft- och knäartros som opereras och då ersätts leden med en ledprotes. Du kan själv göra en hel del för att förebygga och lindra värken i lederna. Via en artrosskola eller fysioterapeut kan du få hjälp med träningsprogram som bygger upp musklerna runt lederna och stabiliserar dem. Motion är viktigt för alla och särskilt för artrospatienter eftersom motion både stärker musklerna och hjälper till att hålla ner vikten.

När du bör söka vård

Om du får ont i lederna när du anstränger dig fysiskt genom arbete eller träning och värken inte vill ge med sig, blir värre eller återkommer, kan det vara en god idé att kontakta en läkare för att få råd och förklaring till vad som kan orsaka smärtan. Artros är ärftligt och om du vet med dig att det finns reumatiska sjukdomar i släkten, är det bra att vara lite extra uppmärksam på smärta i lederna. Det finns i dagsläget inget botemedel för artros men det finns behandlingar och egenvård som kan förebygga och fördröja utvecklingen av sjukdomen.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få rådgivning om artros. För behandling och diagnos krävs i dock i nuläget att du vänder dig till en fysisk vårdgivare för utredning.

Ladda ned appen redan idag