Ladda ned Ladda ned

Artros

Artros är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna. Den ger ofta smärta, ömhet och svullnad i en – eller flera – leder. Det finns bra behandling som lindrar symptomen. Läs mer om artros här.

Symptom på artros kan komma plötsligt, till exempel när du stukar foten eller växa fram långsamt. Besvären och hur kraftiga de är kan också variera mellan olika personer – men även över tid. Artros är en sjukdom som kan vara mer aktiv i perioder och lugnare ibland. Gemensamt är dock att artros ger stela leder. Det kan vara svårt att komma upp ur sängen på morgonen eller att komma igång igen när du suttit ned.

I början är besvären ofta begränsade till små leder, till exempel i fingrar och knän. Senare kan du också få artros i höfter och/eller rygg. Vanliga symptom är att:

  • lederna svullnar
  • lederna värker
  • du känner dig trött.

Ibland förekommer värk även i vila, exempelvis nattetid.

Vid svårare besvär med artros kan lederna bli röda och varma. Du kan också se små knutor, benutväxter, på de yttersta fingerlederna – Heberdens knutor. Knutorna är inte farliga, men de kan göra ont.

Artros kan orsakas av långvarigt slitage på en led, överbelastning, övervikt eller ärftlighet samt hög ålder.

Vi har ca 200 ben i kroppen. Benen möts i lederna och i lederna finns också en skyddande hinna – ledbrosk – som gör att benen inte skaver mot varandra. Artros finns framförallt i ledbrosket. Vid artros bryts ledbrosket ned fortare än kroppen kan skapa nytt. Brosket blir allt tunnare och kan försvinna helt. Vid inflammationer i ledbrosket ses rodnade och svullna leder som värker även i vila.

Vid artros är det viktigt att du tar dina läkemedel som du ska för att må bra. Om du är överviktig ska du försöka gå ner i vikt. Det finns hjälp att få om du har artros och väger för mycket. Motion efter förmåga är också en viktig del av behandlingen för att motverka stelhet och underlätta ett rörligt liv. Ta kontakt med en sjukgymnast/fysioterapeut om du tror att du har artros.

Det går inte att bota artros, men det går att lindra symptomen. Behandling sker genom en kombination av information, fysiska övningar och läkemedel. I vissa fall – men inte alltid – kan operation vara aktuellt.

Sök vård om du har känt dig stel eller öm i lederna. Vänta inte. Vid artros är det viktigt att du får behandling tidigt.

KRY kan inte hjälpa till vid artros. Kontakta din ordinarie vårdgivare.

Senast uppdaterad:
25 juni 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin