Ladda ned Ladda ned

Ont i ländryggen

Allmänt

Ryggont är ett vanligt besvär vilket upplevs av många människor under perioder. Lyckligtvis beror smärtan sällan på en allvarligare sjukdom. Lidandet bör dock inte påverka ditt liv negativt och ska tas hand om. Ont i ländryggen är den mest förekommande typen av ryggont. Läs mer om ryggbesvär och få nyttiga råd.

Symptom

Ryggbesvär uppstår oftast i ländryggen. Karaktäriserande symptom är en plötsligt förekommande smärta i ryggens nedre del som kan hugga till och stråla ned längs låren eller till ett ben. Ibland upplever du även en vilande smärta som domnar till i ryggen och ger en känsla av trötthet. I ett övervägande antal fall med ont i ländryggen går värken över utan behandling efter ett par veckor. Att tillämpa en bra rygghållning, både då du är stillasittande eller utför fysisk aktivitet, är ytterst viktigt för att förebygga värk och besvär i ryggen.

Orsaker

Att specifikt avgöra vad det är som orsakar smärta och besvär i ryggen kan ofta vara svårt. Ifall du har ont i ländryggen kan en orsak till värken vara bristningar i de skilda vävnaderna som finns kring ryggradens diskar. Att utsätta ryggmuskulaturen för starka påfrestningar under långa perioder kan också leda till kramper som framkallar smärta i den nedre ryggen. Många kan uppleva att de saknar klara besked från sjukvården när det gäller ryggont. Det som kan vara tryggt att veta är att smärtan sällan är orsakad av en mer allvarlig sjukdom.

Behandling

I fall din rygg värker, och du ofta upplever att smärtan hindrar dig från exempelvis sömn, kan det räcka det med receptfria värktabletter som behandling. Din förmåga att röra dig förbättras oftast i fall du har ont i ländryggen och behandlar symptomen med exempelvis värktabletter. En annan hjälpsam kur mot besvärande värk i den nedre ryggen är att sova med en kudde under svanken. Att fortsätta med träning och fysiskt aktivitet utan att oroa sig för det onda i ryggen kan också långvarigt vara bra för att hjälpa tillfrisknandet av din rygg.

Då bör du söka vård

Om en bestående känsla av ont i ländryggen fortsätter i veckor är det en bra idé att uppsöka vård. Vikten av att undersöka långvariga besvär med den nedre ryggen ökar ju äldre du blir och ryggbesvär över medelåldern kan vara smärtfulla. Akut vård bör sökas om smärtan övervägande kännetecknas av stickningar i benen, domnande av ändtarmen eller om den påverkar urinering. En fysioterapeut kan hjälpa dig vid en mängd olika former av ryggont och kan även ge dig nyttiga råd och tips att tänka på, allt för att undvika liknande smärta i framtiden.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i ländryggen. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.