Ladda ned Ladda ned

Ont i svanken

Har du ont i svanken? Detta är ganska vanligt och oftast inget farligt. Då svanken är en del av ryggen är orsakerna oftast kopplade till just ryggen. Läs mer för att lära dig om vilka symptom, orsaker och behandlingar som finns.

Det är inte helt ovanligt att man får ont i svanken, vilket är slutet på ryggen, även kallad ländryggen. Du kan känna avsaknad av känsel eller smärta strålande från svanken ned till foten, samt visa stickningar i detta område. Det är ganska vanligt att man känner en kraftig smärta kring svanken om du försöker ställa dig rakt efter tunga lyft. Ont i svanken leder oftast till att du känner av smärtan ut i benen och inte mycket i själva svanken. I vissa fall kan du uppleva smärtan från svanken även i höfterna.

Svanken är det som kopplar ihop överdelen av kroppen med underdelen. Detta leder till att det finns många orsaker till varför den kan göra ont. En vanlig orsak till att man får ont i svanken är att man överbelastat ländryggen. Detta brukar man oftast kalla för ryggskott och beror på att muskeln har överbelastats. Från den nedre delen av ryggen till foten går den så kallade ischias-nerven. Denna kan komma i kläm via tryck eller inflammation och då kan smärta upplevas från svanken till foten.

Många fall av ont i svanken kan behandlas genom att du låter din kropp vila ordentligt. Skulle dock problem kvarstå och vara en längre tid bör du uppsöka hjälp. Professionell hjälp kan bestå av en läkare som hjälper dig komma fram till orsaken. Man kan även vända sig till en ortoped eller fysioterapeut. I förbyggande syfte bör du tänka på att inte överbelasta ländryggen med tunga lyft. Kom ihåg att alltid använda benen och inte ryggen när du lyfter tunga saker.

Lätt smärta i svanken kan oftast försvinna med lite vila, avvakta med att söka vård direkt. Får du huggande smärta i svanken som förhindrar dig att utföra vardagssysslor på ett okej sätt bör du uppsöka vård genast. Detsamma gäller om du haft ont i svanken en längre period och smärtan blir värre eller förblir oförändrad. Genom att samtala med läkare kan du komma fram till en bra plan för behandlingen.

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i svanken. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.

På våra vårdcentraler i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.