Nu ska den nya och förbättrade Hjärntrappan 2.0 införas brett i Kry, så att alla våra patienter, inte bara idrottare, kan få hjälp enligt de senaste rönen.
Den fungerar för alla som drabbats av en huvudskada, då måste den också komma alla till del, inte bara dem som har tillgång till specialiserad vård, säger Lars Lundgren, som är inriktad på idrottsmedicinsk fysioterapi och verksam vid Kry Hermelinen i Luleå.
Hjärntrappan används för strukturerad stegvis återgång till aktivitet efter en hjärnskakning. Lars Lundgren har tillsammans med en grupp forskare och kliniker arbetat fram en förbättrad hjärntrappa som fått namnet Hjärntrappan 2.0. Den har nyligen presenterats i en artikel i Läkartidningen.
Den största förändringen är att vi kortat tiden med vila efter en skada betydligt. Tidigare var rådet att patienten skulle vara symptomfri innan hen kunde återgå i lättare träning, arbete eller skola. Ofta var rådet att vara stilla i ett mörkt rum, och den perioden kunde pågå många dagar eller till och med veckor. Nu har vi visat att symptomen i sig inte är farliga och att man redan efter en eller två dagars vila ska försöka återgå till ett normalt vardagsliv, säger Lars Lundgren.
Vad är det den största vinsten med den nya hjärntrappan?
Att ligga i ett mörkt rum en längre tid är inte bra för någon. Med nya Hjärntrappan bedömer vi att risken för långtidsskador bör minska och därmed också långtidssjukskrivningar och frånvaro från skola och arbete. Fler kommer helt enkelt att kunna leva ett bättre liv efter en skada utan risk för att förvärra den. Den enda regeln som gäller är att man inte får skada sig igen under rehabiliteringen. Så för kontaktidrotter, som fotboll och hockey tar det fortfarande en tid innan man kan återgå i full träning och match.
Hjärntrappan används främst för idrottare, så betyder egentligen detta så mycket för de som inte idrottar?
Hjärntrappan fungerar för alla, från ungdomen som skadat sig på fritiden till kollegan som fallit på firmafesten eller på korpfotbollen. Kunskapen om rätt rehabilitering får inte stanna hos oss som främst arbetar med idrottare. Detta måste ut brett i vården. Även om Hjärntrappan 2.0 ger information om återgång till idrott och träning så går det att anpassa och överföra till vardagen, arbetet och skolan. Min ambition är att Hjärntrappan 2.0 skall bli det instrument vi använder på Kry:s alla primärvårdsenheter. Hjärntrappan 2.0 lämpar sig dessutom mycket bra för digitala besök för de som så önskar. Genom att följa en gemensam linje på våra enheter bör vi kunna bidra till att långtidseffekterna efter hjärnskakning minskar och fler kan återgå till arbete, skola, fritid och idrott i rätt tid.
Fakta Hjärntrappan 2.0
Den nya Hjärntrappan “2.0” finns publicerad i artikeln: Handläggning av idrottsrelaterad hjärnskakning hos vuxna – Nya detaljerade rekommendationer för stegvis rehabilitering” i Läkartidningen nr 25-31/2025. Författare är Niklas Marklund, professor, överläkare, neurokirurgiska kliniken, Skånes universitetssjukhus Lund; Lunds universitet, Yelverton Tegner, professor emeritus, leg läkare, Luleå tekniska universitet, Victor Bull, leg fysioterapeut, Hjärnskakningsmottagningen, Malmö, Kajsa Johansson, bitr professor, vårdenhetschef, Motions- och idrottsskadeenheten, Rehab öst, Region Östergötland; enheten för fysioterapi, Linköpings universitet, Lars Lundgren, leg fysioterapeut, Hermelinen hjärnskakningsmottagning, Luleå, Mikael Swarén, tekn dr, forskare, Högskolan Dalarna, Falun, Henrik Zetterberg, professor, överläkare, klinisk kemi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, Tönu Saartok, med dr, leg läkare, Visby lasarett.
Hjärntrappans fem steg
Steg 1-2:
Börja med lätt fysisk aktivitet som promenader eller lätt cykling i 1–2 dagar.
Aktiviteten ska vara lugn och symptomfri, med fokus på att inte förvärra besvären.
Steg 3-4:
Gradvis ökning av intensiteten, till exempel mer energifylld träning som joggning eller lätt löpning.
Träningen ska anpassas efter symptomen och utföras i korta pass, med regelbundna avbrott för att kontrollera att symptomen inte förvärras.
Steg 5:
När kroppen tolererar högre intensitet utan symptom, kan man börja med sportövningar, inklusive idrottsspecifik träning.
Efter symptomfrihet i vila och träning kan man till slut återgå till full träning och tävling, ofta inom 4–6 veckor. intranät
Vid frågor, vänligen kontakta:
Henrik Kennedy
henrik.kennedy@kry.se
0722 - 00 48 30