PSYKISK HÄLSA

Så hjälper du din tonåring att hantera oro inför framtiden

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Martin Forster, legitimerad psykolog
I ovissa tider som dessa oroar sig många inför framtiden, inte minst våra unga. Här kommer vägledning som kan vara till hjälp för dig med en grubblande tonåring hemma.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Mycket har ställts på ända den här våren. Undervisningen på gymnasiet har förflyttats hem, vilket innebär en förändring i den struktur som många elever behöver för att kunna hantera sina studier. Det är självklart att många funderar kring sin examen och om den kommer att bli av som planerat. Vissa känner säkert en ängslan över höstens om högskolestudier är hotade.

Det är lätt att känna besvikelse när alltifrån studentskivor och utspring till semestrar och sommarjobb ställs in. Dessutom ser arbetsmarknaden dystrare ut än på länge, vilket förstås är ett orosmoment för alla som är på väg ut i vuxen- och arbetslivet.

Fem tips till dig som är förälder till en gymnasieungdom

Gör en daglig check-in. Stäm av varje dag med ditt barn hur hen mår och hur det går med skolarbetet. Fråga hur dagen har varit och be om exempel på vad ditt barn har gjort.

Informera dig om skolans distansupplägg. Finns det ett schema som du kan vara delaktig i, som ditt barn följer? Visa engagemang och var frågvis. Undvik samtidigt att få ditt barn att känna sig kontrollerad. Pausa frågorna och ge support istället om du märker att ditt barn blir irriterad.

Hitta sätt att hantera dina känslor. Det är en naturlig del av föräldraskapet att känna oro för sitt barn. Genom att ta ansvar för din egen oro är du både en god förebild och ett mer tillgängligt stöd.

Ge förslag på möjliga sociala aktiviteter. Kanske är de aktiviteter som ditt barn vanligtvis ägnar sig åt inställda. När vardagen satts på paus, är det lätt att en passivitet börjar infinna sig. Du kan bidra till mer variation genom att uppmuntra till alternativa sätt att umgås. Det finns exempelvis mycket att göra utomhus tillsammans med andra vänner som är friska.

Bidra med perspektiv. Ett par månader med en annan rytm och en annan vardag än vad både du och ditt barn är vana vid kan innebära nya möjligheter. I och med den paus som råder, har du en chans att bjuda in till umgänge och samtal som kan fördjupa er relation.

Så kan KRY hjälpa till

Det är naturligt att känna oro då mycket är osäkert. Men om ditt barn upplever ängslan på ett sätt som gör vardagen svårhanterlig, kan det vara läge att söka sig till någon med professionell erfarenhet. Då kan vi på KRY hjälpa till. Vårt kompetenta team av legitimerade psykologer erbjuder råd och stöd till barn och unga samt till dig som förälder. Ungdomar över 16 år kan själva ta kontakt med KRY.

Boka möte med psykolog

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Psykisk hälsa – 13 dec. 2023

Psykologin bakom lyckade nyårslöften

Hur lyckas du med dina Nyårslöften? Chefspsykologen ger dig 4 tips för att öka sannolikheten att lyckas med dina nyårslöften

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.