Kry-logo
Ladda ned

PSYKISK HÄLSA

Så hjälper du din tonåring att hantera oro inför framtiden

Innehållet har granskats av:

Martin Forster

legitimerad psykolog

I ovissa tider som dessa oroar sig många inför framtiden, inte minst våra unga. Här kommer vägledning som kan vara till hjälp för dig med en grubblande tonåring hemma.

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Mycket har ställts på ända den här våren. Undervisningen på gymnasiet har förflyttats hem, vilket innebär en förändring i den struktur som många elever behöver för att kunna hantera sina studier. Det är självklart att många funderar kring sin examen och om den kommer att bli av som planerat. Vissa känner säkert en ängslan över höstens om högskolestudier är hotade.

Det är lätt att känna besvikelse när alltifrån studentskivor och utspring till semestrar och sommarjobb ställs in. Dessutom ser arbetsmarknaden dystrare ut än på länge, vilket förstås är ett orosmoment för alla som är på väg ut i vuxen- och arbetslivet.

Fem tips till dig som är förälder till en gymnasieungdom

Gör en daglig check-in. Stäm av varje dag med ditt barn hur hen mår och hur det går med skolarbetet. Fråga hur dagen har varit och be om exempel på vad ditt barn har gjort.

Informera dig om skolans distansupplägg. Finns det ett schema som du kan vara delaktig i, som ditt barn följer? Visa engagemang och var frågvis. Undvik samtidigt att få ditt barn att känna sig kontrollerad. Pausa frågorna och ge support istället om du märker att ditt barn blir irriterad.

Hitta sätt att hantera dina känslor. Det är en naturlig del av föräldraskapet att känna oro för sitt barn. Genom att ta ansvar för din egen oro är du både en god förebild och ett mer tillgängligt stöd.

Ge förslag på möjliga sociala aktiviteter. Kanske är de aktiviteter som ditt barn vanligtvis ägnar sig åt inställda. När vardagen satts på paus, är det lätt att en passivitet börjar infinna sig. Du kan bidra till mer variation genom att uppmuntra till alternativa sätt att umgås. Det finns exempelvis mycket att göra utomhus tillsammans med andra vänner som är friska.

Bidra med perspektiv. Ett par månader med en annan rytm och en annan vardag än vad både du och ditt barn är vana vid kan innebära nya möjligheter. I och med den paus som råder, har du en chans att bjuda in till umgänge och samtal som kan fördjupa er relation.

Så kan KRY hjälpa till

Det är naturligt att känna oro då mycket är osäkert. Men om ditt barn upplever ängslan på ett sätt som gör vardagen svårhanterlig, kan det vara läge att söka sig till någon med professionell erfarenhet. Då kan vi på KRY hjälpa till. Vårt kompetenta team av legitimerade psykologer erbjuder råd och stöd till barn och unga samt till dig som förälder. Ungdomar över 16 år kan själva ta kontakt med KRY.
Boka möte med psykolog

Fler artiklar

illustration-människa-joggar-gul-sol-i-bakgrunden
Psykisk hälsa – 21 juni 2022 
Varför är motion bra för din psykiska hälsa?
Vi vet att motion förbättrar vår fysiska hälsa, men nu finns allt större belägg för att träning även stärker vår psykiska hälsa. Erik Nordlund, fysioterapeut på Kry, förklarar varför det är så viktigt att röra på sig regelbundet.
illustration-nedstämd-person-en-arm-på-axeln
Psykisk hälsa – 31 maj 2022 
Så hanterar du din oro i kristider
Om du har känt dig extra orolig och ångestfylld den senaste tiden är du inte ensam. Pandemin och kriget i Ukraina har haft en stor påverkan på de flesta av oss.