COVID-19

Myter och fakta om det nya coronaviruset

Senast uppdaterad:
Internet svämmar just nu över med information om det nya viruset covid-19. Men långt ifrån alla påståenden som finns att ta del av har vetenskapliga belägg. Vi belyser några av myterna som uppstått och reder ut hur det egentligen ligger till.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

MYT: Antibiotika hjälper mot viruset.
FAKTA: Antibiotika har ingen effekt på virus utan verkar enbart mot bakterier. Covid-19 orsakas av just ett virus, därför används inte antibiotika för att vare sig förebygga eller behandla smittan. Om du är inlagd på sjukhus för covid-19 kan du dock få antibiotika eftersom det är möjligt att du har en annan – bakteriell – infektion i kroppen samtidigt.

MYT: Vaccin mot lunginflammation skyddar mot smittan.
FAKTA: Vaccinet som skyddar mot lunginflammation orsakad av pneumokocker (som är bakterier) ger inget skydd mot det virus som orsakar covid-19. Pneumokockvaccination minskar dock risken för att en luftvägsinfektion (som covid-19) övergår i en bakteriell lunginflammation.

MYT: Besprutning av alkohol eller klorin över hela kroppen tar död på det nya coronaviruset.
FAKTA: Vare sig alkohol eller klorin kan ta död på virus som redan tagit sig in i din kropp. Att spreja med sådana typer av ämnen kan dessutom vara skadligt för slemhinnor i ögon, mun, luftvägar etc. Alkohol och klorin är användbara medel för att desinficera ytor. Tänk på att alltid hantera så starka kemikalier med varsamhet.

MYT: Vitlök förhindrar virusinfektion.
FAKTA: Det finns inga belägg för att vare sig vitlök eller ändrad kost skulle hjälpa mot just covid-19. Vitlök är dock hälsosam mat som kan ha vissa antimikrobiella egenskaper. En livsstil med sunda matvanor innebär att du ger kroppen förutsättningar att bättre stå emot både virus och bakterier.

MYT: Viruset kan inte spridas i varmt och fuktigt klimat.
FAKTA: Bevisen hittills säger att överföring av det nya viruset kan ske överallt, även i områden med varmt och fuktigt klimat. Så vidta skyddsåtgärder, oavsett var du befinner dig och vare sig det är varmt eller kallt.

MYT: Om jag har haft en infektion av ett tidigare SARS-virus är jag immun mot covid-19.
FAKTA: Det är inte troligt att du skulle vara immun mot covid-19 om du haft en tidigare SARS-infektion. Det finns genetiska skillnader mellan alla coronavirus, vilket innebär att kroppen bildar olika sorters antikroppar för olika sorters virus.

MYT: Om jag bär munskydd kan jag inte smitta någon annan med coronaviruset.
FAKTA: Munskydd måste användas på korrekt sätt för att de ska skydda personer i din omgivning från att bli smittade. Det är givetvis okej att bära munskydd, men du bör vara medveten om att det inte ger ett hundraprocentigt skydd. Avstånd är fortfarande den bästa metoden för att undvika smittspridning.

MYT: De med blodgrupp 0 kan inte smittas av coronaviruset.
FAKTA: Vissa studier i början av pandemin kom fram till att personer med blodgrupp 0 har mindre mottaglighet för det nya coronaviruset, men det har senare inte kunnat verifierats. Som vanligt när biologiska sammanhang studeras är det flera faktorer som spelar in och mer forskning behövs.

MYT: Alla i riskgrupp blir väldigt sjuka av coronaviruset.
FAKTA: Cirka 80 procent av de som smittas av coronaviruset får lindriga besvär som inte kräver någon särskild åtgärd. Covid-19 ger dessutom inte samma symptom för alla som smittas, man kan alltså tillhöra en riskgrupp och få en lindrig sjukdomsbild. Däremot är det fortsatt viktigt att vi skyddar våra äldre och riskgrupper eftersom de löper större risk att insjukna allvarligt.

Det bästa sättet att skydda dig mot det nya coronaviruset är genom att hålla avstånd och genom att tvätta händerna – noggrant och ofta. På så vis avlägsnar du virus som kan finnas på dina händer och undviker infektion som skulle kunna uppstå när du vidrör ögon, näsa eller mun.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.