Ladda ned Ladda ned
Covid-19

Myter och fakta om det nya coronaviruset

Senast uppdaterad: 09:00 21 mar 2020

Internet svämmar just nu över med information om det nya viruset covid-19. Men långt ifrån alla påståenden som finns att ta del av har vetenskapliga belägg. Vi belyser några av myterna som uppstått och reder ut hur det egentligen ligger till.

MYT: Antibiotika hjälper mot viruset.
FAKTA: Antibiotika har ingen effekt på virus utan verkar enbart mot bakterier. Covid-19 orsakas av just ett virus, därför används inte antibiotika för att vare sig förebygga eller behandla smittan.
Om du är inlagd på sjukhus för covid-19 kan du dock få antibiotika eftersom det är möjligt att du har en annan – bakteriell – infektion i kroppen samtidigt.

MYT: Vaccin mot lunginflammation skyddar mot smittan.
FAKTA: Vaccinet som skyddar mot lunginflammation orsakad av pneumokocker (som är bakterier) ger inget skydd mot det virus som orsakar covid-19.
Pneumokockvaccination minskar dock risken för att en luftvägsinfektion (som covid-19) övergår i en bakteriell lunginflammation.

MYT: Besprutning av alkohol eller klorin över hela kroppen tar död på det nya coronaviruset.
FAKTA: Vare sig alkohol eller klorin kan ta död på virus som redan tagit sig in i din kropp. Att spreja med sådana typer av ämnen kan dessutom vara skadligt för slemhinnor i ögon, mun, luftvägar etc.
Alkohol och klorin är användbara medel för att desinficera ytor. Tänk på att alltid hantera så starka kemikalier med varsamhet.

MYT: Vitlök förhindrar virusinfektion.
FAKTA: Det finns inga belägg för att vare sig vitlök eller ändrad kost skulle hjälpa mot just covid-19.
Vitlök är dock hälsosam mat som kan ha vissa antimikrobiella egenskaper. En livsstil med sunda matvanor innebär att du ger kroppen förutsättningar att bättre stå emot både virus och bakterier.

MYT: Viruset kan inte spridas i varmt och fuktigt klimat.
FAKTA: Bevisen hittills säger att överföring av det nya viruset kan ske överallt, även i områden med varmt och fuktigt klimat. Så vidta skyddsåtgärder, oavsett var du befinner dig och vare sig det är varmt eller kallt.

Det bästa sättet att skydda dig mot det nya coronaviruset är genom att tvätta händerna – noggrant och ofta. På så vis avlägsnar du virus som kan finnas på dina händer och undviker infektion som skulle kunna uppstå när du vidrör ögon, näsa eller mun.

Senast uppdaterad:
09:00 21 mar 2020