Ladda ned Ladda ned
Covid-19

Då bör du söka vård

Senast uppdaterad: 14:00 11 jun 2020

Sök vård akut om du har svårt att andas eller om du har haft hög feber i mer än en vecka, blivit bättre men sedan insjuknat igen. Har du fortfarande sjukdomssymptom kvar efter flera veckor som påverkar din vardag bör du söka vård.

Har du sjukdomssymptom som liknar vanlig förkylning eller influensa kan du använda symptomkollen i appen. Där svarar du på frågor relaterade till dina symptom och din sjukdomshistoria. Utifrån dina svar får du rekommendation baserad på ditt hälsotillstånd. Vi säger till om du behöver söka digital vård, fysisk vård, eller om det räcker med egenvård.

Testa dig för covid-19 via KRY
Börja med att logga in i KRY-appen. Om du vill göra ett antikroppstest för covid-19 så blir du remitterad till den provtagningsplats som är närmast dig. Du kan göra ett antikroppstest tidigast tre veckor efter första infektionsdag. Om provsvaret visar att du har antikroppar mot coronaviruset så betyder det att du har varit smittad.

Läs mer om hur testning går till och vad det kostar.

Regler för karensdag, sjukintyg, vab och smittbärarpenning

Regeringen har tills vidare tagit bort karensdagen samt gjort det möjligt att sjukskriva sig själv i 21 dagar under pågående pandemi. Är du är sjuk efter dag 21 krävs läkarintyg. Läs mer om tillfälliga regler samt vad som gäller för smittbärarpenning och vab på Försäkringskassans hemsida.

Så kan KRY hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning. Nu kan du testa dig för covid-19 genom att logga in i appen.

Känner du stark oro i samband med coronaviruset som gör det svårt att hantera vardagen på egen hand? Då kan du boka möte med en av våra psykologer.

GRANSKARE
Annette Alaeus
specialist i infektionsmedicin
Senast uppdaterad:
14:00 11 jun 2020