BARN OCH FAMILJ

Så kan du prata med barn om krig och oroligheter

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Martin Forster, legitimerad psykolog
illustration-blå-gul-barn-oro-ångest
Europa befinner sig i ett allvarligt läge – Ukraina har blivit invaderat och oskyldiga människor har drabbats. Media matar oss med bilder och barn kan ha svårt att ta in vad som händer. Här går vi igenom hur du kan prata med barn som känner oro.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Hur pratar jag med mitt barn om det som pågår i Ukraina?

– Alla barn har olika bakgrunder och olika referensramar. Detta kommer avgöra hur pass påverkat barnet blir av rådande situation, säger Martin Forster, barnpsykolog på Kry.

Ett barn med tidigare erfarenhet från krig kommer förmodligen känna annorlunda än ett barn utan den erfarenheten. Du som vuxen bör därför bemöta barnet utifrån vad barnet behöver. Förutsätt inte att barnet känner oro, även om du själv gör det.

– Det är ofta bäst att låta barnet själv ställa frågor, snarare än att du ska berätta vad som sker, förklarar Martin. En bra ingång är att fråga vad barnet redan vet. Har de pratat om konflikten i skolan? Har barnet hört saker från kompisar eller sett något på sociala medier? Vad tänker barnet om det?

– Om du som vårdnadshavare känner stor oro för situationen kan det vara bra att låta någon annan vuxen prata med barnet, eftersom oron annars kan smitta av sig, menar Martin.

Hur mycket borde jag berätta?

Se till att vara påläst och ha koll på aktuell information som du har tagit del av från myndigheter. Men det är helt okej att inte ha svar på allt. Säg att du inte vet om barnet ställer en svår fråga, men att du ska ta reda på svaret så att barnet slipper grubbla själv.

– Det är såklart ingen bra idé att visa eller berätta om väldigt skrämmande saker för små barn, säger Martin och fortsätter:
– Men det är samtidigt viktigt att svara ärligt på frågor, istället för att enbart försöka övertyga barnet om att allt är bra. Då kan barnet uppleva att deras oro inte tas på allvar. Barn kan även misstänka att du försöker dölja sanningen, vilket i sin tur kan leda till ännu större oro.

– Du och barnet kan tillsammans ta del av medier som lämpar sig för barn, till exempel Lilla Aktuellt. Detta är särskilt viktigt för barn som har tillgång till sociala medier, där det kan förekomma rykten och helt ofiltrerad information. Som vuxen bör du försäkra ditt barn om att allt som skrivs på sociala medier inte är sant. Be istället barnet komma till dig om hen har frågor, säger Martin.

På vilket sätt kan jag bemöta mitt barn på ett lugnande sätt?

– Som sagt är det viktigt med ärlighet. Svara rakt och enkelt på frågor och bekräfta barnets oro. Gör detta genom att säga att det är helt okej att känna sig orolig och att du också tycker det som händer just nu är väldigt tråkigt eller läskigt, säger Martin och fortsätter:

– Men det är inte alltid hjälpsamt att prata om situationen. Vissa barn kan fastna i oro och ställer den ena frågan efter den andra i hopp om att bli lugnare. I sådana fall kan det vara bättre att inte alls prata om kriget, eftersom varje svar endast lindrar oron tillfälligt.

Om du har ett barn som är väldigt oroligt är det klokt att ta en paus från information och medier. Gör något roligt ihop, begränsa användningen av sociala medier och låt inte radio eller TV ständigt stå på i bakgrunden.

– En av de vanligaste frågorna från barn just nu är: "Kan det bli krig i Sverige också?". Små barn kan ha svårt att förstå resonemang om risker och sannolikheter, därför är det ofta bättre att svara: "Nej, Ryssland är inte intresserade av Sverige", förklarar Martin.

– Äldre barn kanske inte nöjer sig med det svaret, eftersom de hör hur svenska politiker och Försvarsmakten uttrycker oro i media. I dessa fall är det bra att diskutera hur liten risken är, men att militären ändå alltid måste vara förberedda eftersom det är deras jobb att skydda vårt land, säger Martin.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.