MÄNS HÄLSA

Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige – men många överlever om den upptäcks tidigt. Här går vi bland annat igenom vanliga symptom och behandlingsformer.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vad är prostatan?

Prostatan är en körtel ungefär lika stor som en valnöt och sitter mellan penis och urinblåsa, runt urinröret. Prostatan finns bara hos män. Dess huvudsakliga funktion är att producera den tjocka, vita vätskan som tillsammans med sperma bildar sädesvätska och produceras i testiklarna.

Prostatacancer är vanligare bland äldre män

Prostatacancer är både den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste bland män. Ungefär 10 000 nya fall upptäcks varje år. Orsakerna till prostatacancer är inte helt klarlagda men ålder är en avgörande faktor.

Hälften av de som drabbas är över 70 år när de får diagnosen och risken att insjukna stiger med åldern. Prostatacancer är ovanlig före 50 år och nästan ingen får prostatacancer innan de fyllt 40 år. Har man sjukdomen ärftligt kan man däremot drabbas tidigare.

Även livsstilsrelaterade faktorer har visat sig vara en risk där exempelvis övervikt, rökning och brist på motion är några exempel.

Vilka är symptomen?

Prostatacancer ger oftast inte några symptom till en början, men i takt med att sjukdomen utvecklas kan följande symptom uppstå:

  • Du behöver kissa oftare (särskilt på natten).
  • Svårigheter att börja kissa och/eller svagare urinstråle.
  • En känsla av att det inte går att tömma blåsan helt.
  • Du kan känna dig akut kissnödig.
  • Blod i urinen.
  • Blodbrist och bensvullnad.
  • Värk i rygg eller höfter.

Med åldern kan prostatan växa och trycka mot urinröret och det blir svårare att kissa. Detta ökar inte risken för prostatacancer och kallas för ofarlig prostataförstoring.

Hur bekräftas och behandlas prostatacancer?

Eftersom en del män inte upplever några symptom kan det hända att prostatacancer upptäcks först efter ett blodprov. Ett blodprov kan visa förhöjda värden av PSA (prostataspecifikt antigen) i blodet vilket kan innebära prostatacancer. Små mängder av PSA finns normalt sett i blodet hos alla män, så förhöjda värden kan även röra sig om en ofarlig prostataförstoring eller en prostatit. Därför är det viktigt att vidare utredningar görs, där en biopsi ofta ingår.

Behandlingen beror på hur allvarlig prostatacancern är. Behandlingsalternativen är många, bland annat kirurgi, strålbehandling, hormonbehandling eller så kallad aktiv monitorering. En aktiv monitorering kan ske om cancern inte är livshotande, då görs regelbundna kontroller för att se hur cancern utvecklar sig.

Om en prostatektomi rekommenderas, vilket innebär att prostatan avlägsnas på kirurgisk väg, kan många män uppleva att de har svårt att få eller behålla en erektion efteråt. Man kan även få inkontinensbesvär. Prata med en läkare för att diskutera vilket alternativ som är bäst för dig.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du känner dig orolig eller har upptäckt förändringar som kan tyda på prostatacancer. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli remitterade till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-hand-vissen-blomma
Mäns hälsa – 16 juli 2023

Svårt att få stånd? Råd från läkaren

Erektionsproblem är vanliga – men det kan vara svårt att prata om. Här berättar vår läkare vilken hjälp som finns att få.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.