Ladda ned Ladda ned

Sluta röka

Allmänt

Idag vet vi att nikotin är beroendeframkallande och skadligt för hälsan. Har du bestämt dig för att sluta röka? Här kan du läsa mer om hur du lyckas.

Anledningar till att sluta

Nikotin och tobak kan leda till beroende och hälsoproblem. Det har visat sig att risken för allvarliga sjukdomar som cancer, stroke och hjärtinfarkt är förhöjd hos den som röker. Enligt de senaste forskningsrönen dör varannan rökare i förtid. Den som slutar röka märker av positiva effekter som bättre kondition, vackrare hy och ett starkare immunförsvar. Detta är något som många upplever som motiverande och stärkande.

Orsaker

Nikotin skapar en obalans i hjärnans belöningssystem. Det är mycket beroendeframkallande såväl fysiskt som psykiskt. Nikotinet fäster på receptorer i hjärnan och får oss att känna välbehag. Det går snabbt för hjärnan att bli beroende av de kickar nikotinet ger och man upplever abstinens när kroppen inte längre tillförs nikotin. Att sluta röka kan leda till vanliga abstinensbesvär som oro, ett svängigt humör och en känsla av stress. Många inser inte att de är beroende av nikotin förrän de försöker sluta röka för första gången.

Behandling

Många som vill sluta röka funderar på om de ska sluta tvärt eller trappa ned successivt. Det finns en rad nikotinläkemedel som är utvecklade för såväl de som gradvis vill trappa ned som för de som vill sluta omedelbart. Man kan ta hjälp av läkemedel med nikotinersättning för att underlätta nedtrappningen. Det finns även läkemedel som gör rökningen mindre attraktiv genom att få den att smaka sämre. Abstinensbesvär som trötthet, rastlöshet och irritation är besvärligt, försök att komma ihåg att det går över.

När du bör söka vård

Det kan vara svårt att sluta röka på egen hand. Kanske har du länge försökt sluta utan framgång eller tycker att abstinensen är svår? Då kan du söka vård. Information hjälper att hålla motivationen uppe och bättre förstå orsakerna till abstinens och beroende.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan genom videosamtal hjälpa dig med råd och stöd för att sluta röka. Du kan också, om det bedöms att behov finns, få recept utskrivet eller remiss till annan vårdgivare. Genom KRY kan du också få hemleverans av läkemedel.

Ladda ned appen redan idag