Beställ hem vårt klamydiatest idag – få ditt provsvar direkt i appen. Beställ klamydiatest

SEXUELL HÄLSA OCH PREVENTIVMEDEL

Sex vanliga könssjukdomar – symptom, test och behandling

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Visste du att vissa sexuellt överförbara infektioner märks av först efter ett tag och att andra kan vara helt symptomfria? Här berättar vi mer om sex vanliga könssjukdomar.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vissa könssjukdomar, som klamydia, kan vara helt symptomfria. En obehandlad infektion kan dock leda till allvarliga komplikationer, så det är viktigt att ta ansvar för sin sexuella hälsa. Använd alltid kondom och/eller slicklapp när du har sex med en ny parter och testa dig om du haft oskyddat sex.

Ibland kan det vara svårt att få tid på en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Då finns vi på Kry här för dig. Hos oss kan du nämligen enkelt beställa hem ett klamydiatest och få hjälp med rådgivning och individuell bedömning direkt i mobilen. Hos KRY kan du enkelt beställa hem ett klamydiatest och få hjälp med rådgivning och individuell bedömning direkt i mobilen.

Klamydia

Klamydia är en bakteriell infektion som sprids via oskyddat samlag, vaginalt eller analt. Du kan även bli smittad vid oralsex eller om du använder sexleksaker tillsammans med någon annan. De flesta som blir smittade får inte några symptom. Eventuella besvär brukar visa sig först 1–3 veckor efter smittotillfället, eller flera månader senare.

Symptom: De vanligaste symptomen hos kvinnor är sveda när man kissar, flytningar, smärta i nedre delen av magen, ökad känslighet under samlag, blödningar efter samlag och mellanblödningar. Om klamydia inte behandlas kan det leda till äggledarinflammation, vilket i sin tur kan orsaka utomkvedshavandeskap och infertilitet. Män bör vara uppmärksamma på smärta när de kissar, tunna, vita och grumliga flytningar från penis och testikelsmärta. Om infektionen inte behandlas kan det leda till bistestikelinflammation, vilket i sin tur kan påverka fertiliteten. Klamydia kan även orsaka besvär i halsen, även om det är ovanligt, ögonen samt rektum vid analsex.

Test: Urinprov och/eller provtagning med bomullspinne på en vårdmottagning. Man kan även göra testet själv hemma – självtest finns att köpa på apoteket eller beställa hos KRY.
Behandling: En veckas antibiotikakur. Du bör undvika samlag tills infektionen är borta. I de flesta fall kan våra läkare skriva ut ett recept på läkemedel, som du kan beställa hem eller hämta ut på ett apotek.

Behandling: En veckas antibiotikakur. Du bör undvika samlag tills infektionen är borta. I de flesta fall kan våra läkare skriva ut ett recept på läkemedel, som du kan beställa hem eller hämta ut på ett apotek.

Gonorré

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae eller gonococcus, som sprids genom oskyddat samlag: vaginalt, oralt eller analt, eller via kontakt med könsvätskor vid exempelvis användning av gemensamma sexleksaker. Smitta under förlossning kan orsaka permanent blindhet hos den nyfödda bebisen. Gonorré som lämnas obehandlad kan sprida sig till bitestiklarna, prostatan eller äggledarna och påverka förmågan att få barn.

Symptom: Vanliga besvär är tjocka gröna eller gula flytningar från slidan eller penis, att det svider när man kissar och smärta eller obehag i nedre delen av magen eller slidan. Man kan även få besvär i halsen eller ögonen, men det är mindre vanligt. Runt 1 av 10 män och mer än 50 procent av kvinnorna får dock inte några symptom.

Test: Urinprov eller prov som tas med bomullspinne, till exempel från slemhinnan i slidan, halsen, eller längst ut i analöppningen beroende på hur man haft sex.

Behandling: Antibiotikainjektion i skinkan eller låret, följt av antibiotika i tablettform.

Syfilis

Syfilis är en kronisk infektion, som orsakas av bakterien Treponema pallidum. Den sprids oftast vid sex (vaginalt, analt eller oralt) eller via närkontakt med ett infekterat sår. Syfilis kan överföras från mamma till barn (medfödd syfilis) vilket medför en ökad risk för missfall, dödfödsel och för tidig födsel.

Symptom: Små sår i underlivet, anus, på penis eller andra områden, som uppstår cirka 21 dagar efter smittotillfället. Såren försvinner oftast av sig själva efter 1–2 månader och följs av influensaliknande symptom som varar i 6–8 veckor: trötthet, feber, ont i lederna och svullna lymfkörtlar. Om syfilis inte behandlas kan det spridas till hjärnan och andra delar av kroppen många år efter smittotillfället.

Test: Undersökning av underlivet, blodprov och prov från såret tas med en bomullspinne.

Behandling: Syfilis behandlas med en penicillininjektion. Om du är allergisk mot penicillin får du en annan typ av antibiotika under 10–14 dagar. Har du haft syfilis i mer än två år eller om symptomen är allvarliga kan du behöva injektioner varje vecka, varje dag eller en längre antibiotikakur på 28 dagar.

Genital herpes

Herpes i underlivet orsakas av två olika virus: Herpes simplex 1 (HSV-1) och Herpes simplex 2 (HSV-2). Virusinfektionen smittar vid sexuell kontakt och man kan överföra herpesviruset även om man inte har några symptom.

Symptom: Små blåsor på könsorganet eller anus, som sedan brister och blir små sår. Det kan svida, sticka och klia, göra ont att kissa och kvinnor kan få flytningar. Det kan ta flera månader eller till och med år efter att man har smittats innan symptom uppstår. Symptomen försvinner oftast av sig själva, vanligtvis inom två veckor. Nya utbrott kan uppstå senare, men då oftast med mildare symptom.

Test: Prov från blåsorna tas med en bomullspinne. Behandling: Eftersom herpes beror på ett virus finns det ingen behandling. Har du svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Bedövningssalva, lugnande krämer, en sval dusch eller ett bad kan också hjälpa till att lindra klåda och smärta.

Behandling: Eftersom herpes beror på ett virus finns det ingen behandling. Har du svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Bedövningssalva, lugnande krämer, en sval dusch eller ett bad kan också hjälpa till att lindra klåda och smärta.

Kondylom

Kondylom orsakas av ett virus som heter humant papillomvirus. Det finns hundratals olika typer av detta virus och några av dem kan ge cellförändringar, som i ovanliga fall kan leda till cancer. Den virustyp som ger kondylom leder inte till cancer. Sedan 2010 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet och erbjuds till flickor i årskurs 5 eller 6. Från och med höstterminen 2020 kommer HPV-vaccin att erbjudas både pojkar och flickor i årskurs 5. Vaccinet ger ett skydd mot flera av de virustyper som orsakar cellförändringar och skyddar även mot kondylom.

Symptom: Spetsiga eller runda vårtor runt könsorganen och/eller ändtarmsöppningen. Det kan klia och svida och man kan få besvär i urinröret.

Test: Läkarundersökning av underlivet.

Behandling: Vårtorna kan penslas med ett läkemedel som gör att de försvinner, men de kan även brännas, opereras eller frysas bort.

HIV

Hiv är en förkortning av Human Immunodeficiency Virus eller humant immunsviktvirus. Viruset angriper celler i immunförsvaret och minskar kroppens förmåga att bekämpa infektioner. Utan behandling kan kroppens immunförsvar bli så nedbrutet att det inte längre klarar att bekämpa infektioner och sjukdomar, då har hiv-infektionen utvecklats till aids (Acquired Immunodeficiency Syndrome). Hiv smittar vanligtvis genom sexuell kontakt, men kan även överföras vid sprutdelning och från mamma till barn under graviditet, förlossning eller amning.

Symptom: De flesta upplever en kortvarig influensaliknande känsla runt 2–6 veckor efter smittotillfället. Hiv kan finnas i kroppen i många år utan att ge symptom.

Test: Blodprov eller salivprov.

Behandling: Det går ej att bli fri från viruset, men det finns effektiva läkemedel som bromsar sjukdomsutvecklingen. De kallas antivirala läkemedel och förhindrar viruset från att reproducera sig i kroppen och gör det möjligt för immunsystemet att reparera sig. Med en välinställd behandling kan den som är hiv-positiv leva som vanligt.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Sexuell hälsa och preventivmedel – 5 sep. 2023

Vad beror låg sexlust på? Sexologen svarar

Det är helt normalt att tappa sexlusten och det händer de flesta någon gång i livet. Läs mer om varför sexlusten ibland svalnar.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.