SEXUELL HÄLSA OCH PREVENTIVMEDEL

Vad beror låg sexlust på? Sexologen svarar

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Det är helt normalt att tappa sexlusten ibland och det händer de flesta någon gång i livet. Vi har pratat med våra specialister och bett dem förklara varför det kommer sig att sexlusten svalnar – och hur du kan ta dig ur det.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det är lätt att bli orolig om du inte har någon sexlust, men det är vanligt och påverkar många män och kvinnor någon gång i livet. I de allra flesta fall är det ingen fara. Oftast beror minskad sexlust i en relation på stress eller utmattning, eller att det finns problem i relationen. Men ibland kan det vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd, till exempel problem med sköldkörteln.

Vi har alla olika hög sexlust till att börja med, och det finns inget som heter "normal" sexdrift. Men om du upplever att din låga sexlust påverkar din relation eller gör dig orolig, kan det vara dags att söka professionell hjälp.

Här är några av de vanligaste orsakerna till minskad sexlust och vad du själv kan göra.

1. Problem i relationen

Problem i relationen är en av de vanligaste orsakerna till låg sexlust.

– Hur din relation ser ut påverkar lusten att ha sex med din parter, säger Beatrice Lindéh, psykolog och sexolog på Kry, och fortsätter: – En relation med många olösta problem kan leda till stress, vilket i sin tur kan göra att du tappar sexlusten.

Lösning: Genom att prata med en psykolog kan du få hjälp med att hantera dina känslor kring relationen. En annan lösning är parterapi där ni tillsammans löser problem som kan ha orsakat låg sexlust och öppnar upp kommunikationen. Din läkare kan remittera dig till psykoterapi eller parterapi.

Du kan också ge din sexlust lite hjälp på traven genom att tänka mer på sex eller sådant du blir upphetsad av, säger Beatrice. – Ju mer du tänker på sex, desto högre sexlust får du och ju mer vill du ägna dig åt sexuella aktiviteter.

2. Psykisk ohälsa

Av Sveriges vuxna befolkning har 17 procent uppgett att de lider av nedsatt psykiskt välbefinnande, och nästan 40 procent uppger att de känner ängslan, oro eller ångest. Det psykiska välbefinnandet spelar stor roll för sexlivet.

– Sexdriften påverkas i stor utsträckning av andra känslor: om du känner dig nedstämd är troligtvis även din sexlust låg, säger Beatrice.

Lösning: Var inte för hård mot dig själv. Psykiska besvär påverkar alla delar av livet och krav på att prestera sexuellt gör det inte lättare. Prioritera din psykiska hälsa och prata med en läkare eller psykolog om vilken hjälp som finns att få.

– Försök att behålla den fysiska intimiteten med din partner genom att kramas, duscha ihop eller bara ligga naken i sängen tillsammans. Det kan faktiskt räcka. Då känner ni er nära varandra och sexlusten kanske kommer tillbaka, föreslår Beatrice.

Och glöm inte att tillfredsställa dig själv. Onani hjälper dig att hitta njutning och förstå vad du går igång på.

3. P-piller påverkar sexlusten

Preventivmedel kan öka sexlusten hos vissa och minska den hos andra. – Alla preventivmedel som innehåller hormoner kan påverka din kropp och därmed även sexlusten. P-piller, p-ring, p-plåster, minipiller och p-sprutor är preventivmedel med hormoner, säger Rhianna McClymont, allmänläkare på Kry i England.

Lösning: De flesta märker ingen skillnad på sexlusten vid användning av hormonella preventivmedel, men om du tror att din sexlust är påverkad kan du vända dig till en läkare för att diskutera andra alternativ.

– Om du känner att din sexlust inte återgått till det normala efter några månader med preventivmedel bör du prata med en läkare om det, säger Rhianna.

4. Du är i klimakteriet

Under och efter klimakteriet förändras nivåerna av östrogen och testosteron, något som kan kan påverka din sexlust.

– Testosteronnivåerna sjunker naturligt med åldern, och östrogennivåerna kan falla drastiskt när klimakteriet närmar sig. Sjunkande östrogennivåer påverkar inte bara sexlusten, utan minskar också flytningar i slidan vilket kan leda till torra slemhinnor och göra det obekvämt eller till och med smärtsamt att ha sex, säger Rhianna.

En låg sexlust under klimakteriet handlar inte alltid om den fysiska lusten. Det kan vara andra stressfaktorer i livet, som en sjuk partner eller om partnern inte kan prestera sexuellt.

5. Du har just fött barn

Många upplever en minskad sexlust och en sämre känslomässig tillfredsställelse efter en förlossning. Kom ihåg att inte stressa fram sexlivet.

– Det är helt naturligt att ha en lägre sexlust efter en förlossning eftersom östrogennivåerna sjunker, säger Rhianna och tillägger att sexlusten kan vara ännu lägre hos kvinnor som haft en svår förlossning.

Lösning: Beatrice föreslår att ni planerar in en dejt med egentid, utan barn, och är fysiskt intima utan att det behöver leda till penetration.

– Varför inte prova något nytt som att läsa sexnoveller för varandra eller bara ligga nakna och kramas? Det viktigaste är att inte känna stress över att det måste gå hela vägen. Det är lika viktigt att visa din partner närhet och kärlek, säger hon.

Framför allt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några regler som säger att du ”måste” ha sex efter förlossningen eller hur det ska kännas.

6. Läkemedel som påverkar sexlusten

Vissa läkemedel har minskad sexlust som biverkning, framför allt antidepressiva läkemedel.

– SSRI-preparat, som är en vanlig behandling mot depression, minskar ofta sexlusten. Det gäller även kortikosteroider, blodtrycksmediciner och framför allt vätskedrivande läkemedel samt antipsykotiska läkemedel, säger Rhianna och tillägger att det finns en rad andra läkemedel som också kan ha en inverkan på lusten.

Lösning: Om du är orolig för ett visst läkemedel är det bäst att du pratar med en läkare.

7. Problem med alkohol eller droger

Dricker du stora mängder alkohol under en längre tid kan det leda till minskad sexlust. Det beror på att testosteronnivåerna sjunker vid missbruk.

– Både alkohol och andra droger kan leda till låg sexdrift. Män som dricker mycket kan uppleva problem med att få, eller behålla, en erektion, säger Rhianna.

Här kan du läsa mer om vanliga tecken på alkoholmissbruk.

Lösning: Prata gärna med en läkare om du har problem med alkohol eller droger.

8. Medicinska problem

Ungefär hälften av sexuellt aktiva upplever att de har någon form av sexuella problem under livet, och vissa av dem beror på medicinska faktorer.

– Många fysiska besvär kan påverka hur du mår och kan påverka sexlusten, säger Rhianna och räknar upp några av de vanligaste sjukdomarna som påverkar sexlusten negativt: depression, sköldkörtelproblem, cancer och problem med hjärtat, njurarna eller levern.

Lösning: Om du är orolig för att din medicinering påverkar din sexlust bör du prata med en läkare.

9. Asexualitet

Det kan kännas som att samhället förväntar sig att alla människor vill ha sex. Men så är det inte – du bestämmer alltid själv om du vill eller inte vill ha sex.

Asexualitet betyder att du inte känner dig attraherad av andra eller inte är intresserad av att ha sex. Asexualitet ser olika ut från person till person.

Att vara asexuell kan till exempel innebära att:

  • Du inte känner någon sexlust alls.
  • Du är attraherad av andra men väljer att inte ha sex.
  • Du vill onanera men väljer att inte ha sex med andra.
  • Du varken vill onanera eller ha sex med andra.
  • Du tycker om att visa närhet genom kramar och kyssar.

Vänd dig till en psykolog, gärna någon som är kunnig inom sexologi, om du vill prata med någon.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du känner dig oroad över din sexlust. En läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på hur du mår och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter få hjälp eller bli remitterad till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Sexuell hälsa och preventivmedel – 1 sep. 2023

Sex vanliga könssjukdomar – symptom, test och behandling

Vissa sexuellt överförbara infektioner märks av först efter ett tag och att andra kan vara helt symptomfria. På vår hemsida berättar vi mer om symptom, test och behandling.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.