Ladda ned Ladda ned

IBS

IBS, irritable bowel syndrome, innebär att hela mag- tarmkanalen är känslig. Du får ofta ont i magen när du ätit, kan känna dig svullen och ha problem med diarré och förstoppning. På KRY kan du få hjälp vid IBS.

Det är vanligt att IBS ger mer besvär vissa perioder än andra. Vanliga problem är:

Att du har gaser i magen och diarré eller förstoppning behöver inte betyda att du har IBS. Ibland är magen bara mer orolig. Har du dock långvariga symptom, som håller på i månader, bör du kontakta en läkare.

Eftersom IBS innebär känslighet i hela mag-tarmkanalen kan vissa också få symptom som exempelvis magkatarr och illamående.

Det är inte klarlagt vad som orsakar IBS, men antagligen beror det på flera faktorer. IBS kallas även för colon irritabile eller känslig tarm och innebär att funktionen i hela mag-tarmkanalen är rubbad. Mag- tarmkanalen börjar vid munnen och slutar vid ändtarmen.

IBS drabbar främst kvinnor mellan tio och fyrtio år.

Många mår bättre genom att äta mindre portioner mat – men oftare. Märker du att dina besvär blir sämre av viss mat ska du undvika den. Hjälp din mage genom att ha regelbundna toalettvanor. Stress påverkar magen negativt – det är lättare sagt än gjort – men försök att minska stressen i vardagen. Och se till att du har tid att motionera. Sunda levnadsvanor lindrar symptomen.

Har du besvär med diarré, gaser i magen och förstoppning finns det receptfria läkemedel på apotek som hjälper.

Forskning har visat att symptomen på IBS blir lindrigare genom att följa en diet som kallas FODMAP. Kontakta läkare innan du börjar med dieten för att säkerställa att det är just IBS du har. Dieten innebär bland annat att du minskar intaget av sådana kolhydrater som är svåra för tarmen att ta upp.

Det finns inga läkemedel som botar IBS. Men det finns medicin som lindrar symptomen, som vid diarré, förstoppning och buksmärtor. Olika psykologiska behandlingar, till exempel kognitiv beteendeterapi, KBT, och medveten närvaro kan göra det lättare att leva med IBS.

Diagnosen IBS ges vid vissa symptom och när andra eventuella orsaker har uteslutits. Ett symptom är att du har haft ont i magen minst en dag per vecka de senaste tre månaderna – och att du har haft besvär i minst sex månader. Andra symptom kan vara ändrad avföring och ändrade toalettvanor.

Om du har haft problem med magen länge eller om du är orolig över dina besvär.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov
  • Psykologisk behandling
Senast uppdaterad:
5 maj 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, Leg. läkare, specialist i allmänmedicin