Ladda ned Ladda ned

Myter och fakta om läkarbesök via video

Läkarbesök via videosamtal är en ny form av vård i Sverige. Precis som ofta sker med nya fenomen så har det uppstått en del myter om vad digital vård är och hur den påverkar patienter, läkare och samhälle. Här nedan adresserar vi de vanligaste myterna som framkommit i debatten om digital vård.

MYT
Man kan inte ställa diagnos utan att klämma och känna på en patient
En stor del av vården kan utföras digitalt. Redan idag kan KRY hantera ca 50 procent av alla besök på en fysisk vårdcentral 1. Våra läkare kan göra medicinska bedömningar, ställa diagnos, skriva recept, skicka patient på provtagning, utfärda remiss och ge rådgivning.
MYT
Det kostar mer för patienten med ett läkarbesök via video än ett besök på en traditionell vårdcentral
KRY är en del av den offentliga hälso- och sjukvården, därmed håller vi samma patientavgifter som landstinget som vi verkar genom, det vill säga Region Sörmland.
MYT
Läkarbesök via video leder till att det skrivs ut för mycket antibiotika
Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot mot folkhälsan och något vi på KRY arbetar aktivt emot. Det arbetet har lett till att vi ligger mycket väl till i förhållande till Stramas rekommendationer för de infektionsdiagnoser vi behandlar*.

Källor

  1. Genomgång av alla besök i primärvården i Skåne under 2017 och vilka av primärdiagnoserna som idag kan hanteras av KRY.
  2. vardenisiffror.se - Kostnad per vårdkontakt i primärvården
  3. lakartidningen.se - Kry: Vi förskriver inte för mycket antibiotika