Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Ögonlockseksem

Huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig. När huden blir irriterad av till exempel pollen eller smink, kan den reagera med eksem. Det finns mycket du kan göra för att lindra och förebygga ögonlockseksem. På Kry kan du få hjälp vid ögonlockseksem.

Symptom på ögonlockseksem

Klåda, röd och torr hud som fjällar är vanliga symptom på eksem. Huden under ögat mot näsan kan också påverkas av ögonlockseksem och bli svullen, rynkig och glansig. Intensivt kliande kan leda till att huden blir tjockare.

Orsaker till ögonlockseksem

Det finns flera olika orsaker till att huden runt ögonen kliar och blir irriterad. Atopiskt eksem kan vara en orsak. Det är ett eksem som ger röd torr och fjällande hud och som ofta dyker upp redan i småbarnsåldern. Många växer ifrån eksemet, men inte alla, och det kan – speciellt i kombination med kontakteksem – ge kraftig klåda.

Ögonlockseksem kan också bero på en allergisk reaktion mot till exempel kosmetika, hårvårdsprodukter, olika livsmedel eller pollen.

Vad du själv kan göra

Det är lättare sagt än gjort men försök att inte klia. Det kan komma in bakterier som kan orsaka en infektion. Vet du vilket ämne som gör att eksemet kommer tillbaka eller blir värre bör du undvika det. Använd milda och oparfymerade hudvårdsprodukter för att inte irritera huden.

Eksem som är aktivt – det är rött och kliar – kan behandlas med mjukgörande salva för området runt ögonen (fråga på apotek vilken som passar dig bäst) och receptfri kortisonsalva. Tänk på att inte använda salvan längre än 2 veckor. När eksemet lugnar ner sig bör du trappa ner kortisonsalvan och fortsätta smörja med mjukgörande salva för att minska risken att eksemet kommer tillbaka.

Behandling av ögonlockseksem

Vid långvariga och svåra besvär finns receptbelagda läkemedel som i så fall ges efter individuell bedömning av läkare.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har kraftig klåda, långvariga besvär där egenvård inte hjälper eller om klådan och svullnaden ökar.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med ögonlockseksem. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·