Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Ögonbesvär

Ögonen är ett av de organ i kroppen som arbetar hårdast och de skyddas bara av ögonlock – en tunn hinna hud. Därför är det inte konstigt att ögonen blir irriterade ibland. Vissa besvär läker av sig själva, andra kan du behandla hemma och ibland behöver du träffa en läkare. På Kry kan du och ditt barn få hjälp vid olika ögonbesvär.

Symptom vid ögonbesvär

Vanliga symptom vid ögonbesvär är att ögat blir rött, torrt och kliar eller svider. Röda ögon beror på att blodkärl vidgas när de är irriterade eller infekterade. Ögonen kan även tåras eller klibba ihop av var. Ibland kan också ögonlocken svullna.

Orsaker till ögonbesvär

Det finns en mängd olika orsaker till ögonbesvär, till exempel allergier, infektioner, känslig hud och överansträngning.

Läs mer om:

Allergisk konjunktivit – kliande, röda och vattniga ögon är vanliga symptom på allergisk konjunktivit. Allergisk konjunktivit innebär att du har fått en allergisk reaktion. Reaktionen kommer när det du är allergisk mot hamnar i ögonen, som pollen eller pälsdjursallergen och kvalster.

Herpes i ögat – innebär att du får en inflammation på hornhinnan. Vanliga symptom vid herpes i ögat är att ögat blir rött och värker samt är känsligt för ljus.

Vagel – gör ögat irriterat och en del av ögonlocket kan även bli rött, svullet och ömt. En vagel är en inflammerad talgkörtel. Det är ofarligt och vageln försvinner av sig själv efter någon vecka.

Ögoninflammation, konjunktivit – ger ögon som kliar, rinner och är röda. Du kan ha svårt att öppna ögonen på morgonen för att de har klibbat ihop.

Ögonlockseksem – huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig. När huden blir irriterad av till exempel pollen eller smink, kan den reagera med eksem. Det finns mycket du kan göra för att lindra och förebygga ögonlockseksem.

Ögonlocksinflammation – vid ögonlocksinflammation, blefarit, kliar ögonlockskanterna och de blir röda och svullna. Det är främst äldre och personer med känslig hy som drabbas.

Vad du själv kan göra

Om du tror att du har fått något, som grus, i ögat kan du försöka skölja bort det med vatten. Torra ögon kan behandlas med tårersättning eller ögongel eller - droppar. Du hittar dem receptfritt på apotek. Där finner du också produkter som innehåller antihistamin. De kan hjälpa om du tror att dina besvär beror på allergi. Är ögat klibbigt av var kan du tvätta bort det med en ren bomullstuss och vatten.

Gå gärna till en optiker för synundersökning. Det kan vara så att du behöver glasögon eller en annan styrka på dina glasögon. Tänk på att inte använda kontaktlinser när ögonen är irriterade.

Behandling

Ibland behövs behandling med receptbelagda läkemedel. De ges efter individuell bedömning och undersökning av läkare. Läkemedel som kan vara aktuella är salvor, droppar och kortison. I vissa fall kan en operation behövas.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har stora problem med ögonen, ser sämre eller om du har försökt behandla själv utan att det hjälper. Vänta inte med att söka vård. Ju tidigare en behandling sätts in, desto mer effektiv är den oftast.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·

Relaterat:

Vagel