Ögonsjukdomar

Vill du diskutera besvär som är kopplade till ögonen kan vi hjälpa dig med rådgivning. Legitimerad vårdpersonal gör en bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli remitterad till vidare vård.

Få rådgivning vid Ögonsjukdomar

Ögat är ett komplext organ och synen är kanske det viktigaste av alla våra sinnen. Ögonen är känsliga och kan drabbas av en rad olika besvär. Ögoninflammation eller skräp i ögat är ofta övergående, men det finns även kroniska ögonsjukdomar som kan påverka synen. Genom att ställa en tidig diagnos och sätta in rätt behandling går det ofta att bromsa sjukdomarna.

Symptom

Sök bland symptom

Herpes i ögat

Herpes är ett vanligt virus som de flesta vuxna har vilande i kroppen. Ibland kan viruset bli aktivt och bland annat – även om det är ovanligt – ge herpes i ett öga. Då blir hornhinnan infekterad. Läs mer om herpes i ögat här.

Vagel

En vagel är en inflammerad talgkörtel intill ögonfransarna eller under ögonlocket. Den kan skava mot ögat och göra ditt ögonlock rött, svullet och ömt. Vageln brukar försvinna inom ett par veckor om du tvättar, värmer och masserar med vatten. Långvariga eller återkommande besvär kan behöva behandlas av sjukvården.

Ögonbesvär

Ögonbesvär kan ha olika förklaringar – från torra ögon och allergi till virus, bakterier och synnedsättning. Ofta handlar det om tillfälliga besvär som gör ögat rött, svullet och irriterat. Det kan även bildas mer tårvätska och var. Vissa besvär läker av sig själva, andra försvinner med hjälp av daglig rengöring och receptfria läkemedel. Ibland kan du behöva hjälp av sjukvården.

Ögoninflammation

En ögoninflammation kännetecknas av att ögat blir rött och irriterat. Det bildas mer tårvätska och ibland även var i ögat. Inflammationen orsakas oftast av virus eller bakterier. Besvären brukar försvinna inom 1–2 veckor – läkningen går fortare om du tvättar ögat varje dag. I mer ovanliga fall kan du behöva receptbelagda läkemedel.

Ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation kännetecknas av svullna ögonlock med rodnad och ofta klåda eller sveda i ögonlockets kant eller på insidan av ögonlocket. Inflammationen kan exempelvis bero på eksem, torr hud eller bakterier i huden. Symptomen kan pågå under lång tid – för att bli av med besvären krävs daglig rengöring. Ibland kan du behöva läkemedel på recept.