Kry-logo
Ladda ned
Ont i fötterna

Ont i fötterna

Har du ont i fötterna? Oroa dig inte, då har du kommit till rätt plats för att läsa mer om orsak, behandling och annan information som kan vara bra att ta del av.

Symptom

När man har ont i fötterna kan symptomen uppenbara sig på en mängd olika sätt. Foten består av många olika delar fastän vi ofta slarvigt tänker att det bara är en kroppsdel. Det kan värka i fotleden, göra ont i valvet eller sticka i tårna. Många med smärta i fötterna upplever att värken är molande i hela foten och kan hugga till ibland. I vissa fall gör det ont upp i vaden och i benet, trots att källan till smärtan från början är i foten.

Orsaker

Har du ont i fötterna men vet inte varför? Ett vanligt problem är för trånga eller för stora skor som gör att foten får ett oönskat tryck eller tvärtom gör så att foten skvalpar omkring inne i skon. Då har foten inget bra stöd utan ådrar sig snarare problem av skon. Använder du högklackade skor ofta kan det orsaka smärta och samma sak gäller om du bara går i låga promenadskor med endast en tunn gummisula mot marken. Har du suttit med fötterna i en krånglig vinkel kan även det vara en möjlig orsak till smärtan.

Behandling

Ett lätt sätt att själv behandla ont i fötterna är att noggrant se över hur du behandlar dina fötter. Tvättar du dem och filar ned långa naglar, ser till att ha sköna strumpor och använder skor som ger foten och fotleden stöd? Man kan komma en lång bit på vägen genom att bara se över dessa saker. Om du ofta blir svullen i fötterna är det bra att lägga benen i högläge när du kommer hem från en lång dag, så att blodcirkulationen leder bort svullnaden.

Då bör du söka vård

I vissa fall gör det så ont i fötterna att det inte går att göra något åt smärtan själv. I sådana fall behöver du uppsöka medicinsk vård för att inte problemet ska växa och bli värre. Om du har en värk som aldrig tycks gå över, en svullnad som vägrar lägga sig eller en rodnad vid fötterna som tycks växa så är det dags att ta hjälp av de professionella. Med hjälp av sjukvården kan du få bukt med dina problem så att du inte behöver bära smärtan längre.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.