Kry-logo
Reumatiska sjukdomar

Reumatiska sjukdomar

I gruppen reumatiska sjukdomar ingår ca 80 olika sjukdomar som bland annat kan drabba leder, muskler, senor och skelett. De kan leda till minskad rörelseförmåga. Det finns effektiv behandling som lindrar symptomen. Läs mer om reumatiska sjukdomar här.

Symptom på reumatiska sjukdomar

Det finns många reumatiska sjukdomar. Symptomen skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna. Men det finns även besvär som är lika för alla med reumatiska sjukdomar. Några sådana vanliga besvär är:

  • feber i perioder
  • inflammation i en led med rodnad, svullnad och värme
  • minskad aptit
  • minskad rörelseförmåga
  • smärta i leder
  • trötthet.

Orsaker till reumatiska sjukdomar

De flesta reumatiska sjukdomar är inflammatoriska, men inte alla. Flera är av dem är autoimmuna. Det innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden.

Samsjuklighet

Vissa reumatiska sjukdomar kan ge samsjuklighet. Det innebär att andra organ också kan drabbas och bli inflammerade, till exempel hud, tarm och ögon.

Här hittar du några olika reumatiska sjukdomar:

Ankyloserande spondylit/Bechterews sjukdom

Ankyloserande spondylit kan börja som en diffus värk i nedre delen av ryggen och sätesmuskulaturen. Du blir stel och får kronisk värk, vilket kan leda till sämre rörlighet.

Artros

Artros sätter sig i lederna och kan drabba flera rörelseorgan i kroppen. Det är vanligast att få artros i fingrar, höfter, knän och/eller rygg. Du får ont och det kan bli svårt att röra sig.

Barnreumatism

Barnreumatism är även det ett samlingsnamn för olika sjukdomar. Det som förenar dem är att de orsakar inflammation i en – eller flera - leder. Lederna gör ont, blir stela och kan bli svullna.

Gikt

Gikt innebär att du har en inflammation i en led, ofta i stortån. En giktattack kommer vanligen på natten och du kan vakna av att det gör väldigt ont i tån. Är stortån också röd och svullen kan du ha gikt.

Ledgångsreumatism/reumatoid artrit

Ledgångsreumatism drabbar ofta små leder, i till exempel fingrar och fötter. Lederna gör ont, är stela och kan vara svullna. Stelheten är värst på morgonen och smärtan blir värre när du använder leden.

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit ger problem med lederna, exempelvis i anklar, fingrar, handleder, nedre delen av ryggen och tår. Lederna svullnar och värker. Den här typen av reumatism drabbar främst personer som har hudpsoriasis.

Vad du själv kan göra

Vid reumatism är det viktigt att du följer de instruktioner du får av din läkare och att att du tar dina läkemedel som du ska för att må bra. Motion efter förmåga är också en viktig del av behandlingen för att motverka stelhet och underlätta ett rörligt liv med god livskvalitet.

Behandling av reumatiska sjukdomar

Det går inte att bota reumatiska sjukdomar, men det går att lindra symptomen. Behandling sker genom en individanpassad kombination av information, fysiska övningar och läkemedel. I vissa fall – men inte alltid – kan operation vara aktuellt.

Då bör du söka vård

Sök vård om du eller ditt barn har problem med leder som smärtar eller är stela. Ju tidigare behandling sätts in, desto bättre.

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till med allt eftersom vissa sjukdomar kräver fysisk undersökning. Men vi kan alltid ge råd om vart du ska vända dig.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: