Ladda ned Ladda ned

Ont i hålfoten

Allmänt

Om dina fotvalv av någon anledning är nedsjunkna kan du få ont i hålfoten. Det är ett vanligt problem som även kan leda till smärtor i knän och höfter. Som tur är kan rätt behandling minska problemet.

Symptom

Hålfoten är den del av fotens undersida som gör att du får svikt i steget, håller balansen och ger dig stötdämpning när du sätter i foten. Ibland händer det att fotvalvet inte orkar med påfrestningen och då kan du få ont i hålfoten. Oftast uppträder smärtan på insidan av hålfoten och efter ett tag så kan även andra leder påverkas av den förändrade gångstilen. När foten plattas ut kan ansträngningen skapa en brännande känsla under trampdynorna. Även hälen kan bli öm och tårna kan börja krampa. Att ha ont i hålfoten är smärtsamt och till viss del handikappande.

Orsaker

Ont i hålfoten beror oftast på att fotvalvet sjunker ned vilket har med tyngden på foten att göra. Kraftigt överviktiga personer och gravida får ofta ont under fötterna när fotvalven utsätts för påfrestning. Det är också vanligt att foten plattas ut med åldern och valvmuskulaturen försvagas. Andra saker som kan leda till att du kan få ont i hålfoten är om du har ett jobb där du står mycket eller om du tränar löpning i skor med för tunna sulor. Även gamla skador kan göra sig påminda om du belastar fötterna mer än vanligt.

Behandling

När du får ont i hålfoten ska du i första hand tänka på att hålla vikten och se över skorna. Stabila skor med god stötdämpning är extra viktiga om du har problem med fötterna. Du kan även använda innersulor eller hålfotsinlägg för att avlasta fötterna. Att träna muskulaturen med regelbunden fotgymnastik kan också vara en god idé. Det kan man göra genom att böja och knipa med tårna eller flytta ett litet föremål med tårna. Att stärka de små musklerna är viktigt för att foten ska orka med de belastningar som den varje dag utsätts för.

När du bör söka vård

Om du ofta har ont i hålfoten bör du söka hjälp så att du får bukt med problemet. Det kan behövas sjukgymnastik för att stärka fötterna och om du är kraftigt överviktig kanske du behöver komma i kontakt med en dietist. Symptom från foten kan även bero på skador eller underliggande sjukdomar, då kan det vara bra att reda ut vad smärtan beror på så att du får rätt behandling och hjälpmedel. Det finns ingen anledning att gå omkring med smärta när det går att få sakkunnig hjälp.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få rådgivning vid ont i hålfoten. För att ställa diagnos krävs dock att hålfoten undersöks fysiskt, vilket vi på KRY i nuläget inte kan göra. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.