Kry-logo
Ladda ned
Ont i ljumsken

Ont i ljumsken

Har du ont i ljumsken? Oroa dig inte, det är en vanlig åkomma och beror väldigt sällan på en underliggande, mer allvarlig sjukdom. Läs mer här för att få reda på vanliga symptom och råd.

Symptom

Det finns ett antal symptom i samband med ont i ljumsken. Då åkomman är vanligt förekommande vid överbelastning av muskler i lårets insida kommer du att känna av smärta främst där. Du märker oftast inte av symptomen när din kropp är uppvärmd och aktiv. Det är först när du vilar som en distinkt smärta gör sig påmind och vittnar om problem runt ljumskarna. De flesta med problem i dessa områden talar om en smärta som kommer ifrån knäets insida och strålar utåt.

Orsaker

De vanligaste orsakerna till ont i ljumsken är överbelastning i samband med fysisk aktivitet. För att undvika och förebygga problematik i ljumskarna bör du alltid värma upp ordentligt och stretcha kroppen lättsamt innan du ägnar dig åt sport och övrig belastning. Detta är extra viktigt om du lyfter tungt i gymmet eller har ett yrke som kräver att du använder dig av musklerna kring ljumskarna. Det kan ibland vara svårt att diagnosticera besvär i ljumsken och smärtan kan bero på allt ifrån höftledsartros och bråck till seninflammation.

Behandling

Har du ont i ljumsken bör du först och främst fastställa orsaken bakom din smärta. Har du exempelvis en seninflammation kommer du behöva en annan typ av behandling än om du endast överbelastat dina ljumskar vid aktivitet. Många fotbollsspelare och sportutövare upplever smärtor i ljumskarna och du kan förekomma problematiken genom att använda speciella byxor eller skydd som värmer upp området. Att stretcha och bygga upp muskulaturen är två förebyggande åtgärder som förbättrar dina chanser att undvika ont i området kring ljumskarna.

När du bör söka vård

Din smärta kan bero på en rad olika saker, som till exempel bråck eller inflammation. Har du upprepade besvär och stor smärta är det viktigt att du uppsöker vård. Du kan bland annat få hjälp av en sjukgymnast som hjälpa dig att återupprätta en normal funktion i dina muskler och leder.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.