Ladda ned Ladda ned

Allergi

Allergi beror på att vi är överkänsliga mot ett, eller flera, ämnen. Ämnen som kan ge allergi kallas för allergener. Det finns en mängd olika allergener, som till exempel kvalster, livsmedel, läkemedel, pollen, pälsdjur och olika metaller. På KRY kan du få hjälp vid allergi.

Hur kroppen reagerar på en allergen beror på vilken typ av allergen det är. Vanliga reaktioner vid allergi mot något som finns utanför kroppen är rinnande näsa, kliande ögon, svårighet att andas, klåda och nysningar. Även eksem kan uppstå eller förvärras av allergen. Kontaktallergi innebär att din hud reagerar med att eksem bildas vid kontakt med det du är allergisk mot, exempelvis nickel. Vid födoämnesallergi kan reaktionerna vara att läpparna svullnar, du får problem med magen och att det kliar i halsen och svalget.

Det finns allergitest som du kan göra för att ta reda på vad du är allergisk mot. Fråga din läkare om det kan vara aktuellt för dig att göra testet.

Anafylaxi är en akut allergisk reaktion. Vid anafylaxi krävs akutvård.

Vet du vad du är allergisk mot är en viktig del av behandlingen att undvika det. Men det kan vara svårt att både – veta vad du är allergisk mot – och att undvika det. Allergi kan behandlas med läkemedel som innehåller antihistaminer. Antihistaminer lindrar de allergiska reaktionerna. En del preparat innehåller kortison och de kan användas om det inte enbart hjälper med antihistamin som ett tillägg. Det finns olika typer av läkemedel. De med antihistamin är oftast receptfria och kortisonpreparat ges på recept.

Vid svår allergi är allergivaccination effektivt. Vaccineringen kan ske genom immunterapi eller hyposensibilisering. Det är en behandling som ofta pågår under flera år.

Allergi mot luftburna allergener, som pollen, pälsdjur och kvalster kommer ofta i skolåldern. De allergiska besvären blir ofta lindrigare när barnet blir äldre. Hos små barn är födoämnesallergi vanligast. Livsmedel som ofta ger allergi är till exempel komjölk och ägg. Atopiskt eksem är en hudinflammation som ger torr och kliande hud. Eksemet kan komma i unga år och kallas också böjveckseksem eller barneksem. Hos en del barn försämras eksemet av vissa födoämnen så som fisk, mjölk, vetemjöl och ägg.

Astma

Astma är en kronisk inflammation av luftvägarna. Allergener kan orsaka eller försämra astma, som då kallas allergisk astma. Andra orsaker till astma är till exempel kall luft, infektioner och ansträngning.

Ibland kanske du inte tål vissa saker – utan att det är en allergi. Då kanske det handlar om till exempel glutenintolerans eller laktosintolerans. Insektsbett kan också ge kraftiga lokala reaktioner utan att det är en allergisk reaktion.

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.
Senast uppdaterad:
18 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare