Ladda ned Ladda ned

Ont i stortån

Allmänt

Ont i stortån är inte en helt ovanlig åkomma och kan uppstå av flera olika anledningar. Slitage, belastning, ledsjukdomar och gikt kan alla sätta sig på stortån. I många fall dämpas besvären med ett bra par av skor.

Symptom

Svullnader och ledvärk är vanliga besvär när du får ont i stortån. Du kan också bli stelare eller få problem med att röra på tån om du har drabbats av artros eller reumatism. Artros kommer ofta smygande hos personer över femtio, men om smärtan uppstår mer plötsligt har du sannolikt någon annan form av infektion eller slitage. Vid gikt uppstår en brännande känsla och tån blir ofta väldigt känslig för tryck eller belastning. Smärtan uppstår under natten och pulserar ofta kraftigt. Du kan även få feber och yrsel av gikt.

Orsaker

Kvinnor får ofta ont i stortån efter många år av smala skor och höga klackar. Stortån är den tå som får utstå mest slitage och detta kan leda till artros som beror på en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av det skyddande brosket i lederna. Hallux Valgus tillhör också ett vanligt problem där nio av tio drabbade är kvinnor. Problemet känns igen av att stortån växer ut från kroppen och in mot tårna vilket orsakar smärta. Gikt orsakas dock av helt andra anledningar som beror på kost och motion. Ett överflödigt intag av alkohol och dålig mat är en grundläggande förutsättning för gikt, också kallad portvinstå.

Behandling

Behandlingen som du behöver när du får ont i stortån varierar beroende på vilken sjukdom du faktiskt har. Problem med lederna i fötterna och tår kan lösas med bättre skor och träning för att stärka lederna. Artros i stortån kan avhjälpas med skor med extra tjock sula som gör att leden inte böjs lika mycket. Tillståndet Hallux Valgus behöver ofta opereras om smärtan är störande, och många väljer att göra så även av estetiska anledningar. Gikt botas genom medicinering och oftast kan sjukdomen avvärjas genom att anpassa sina mat- och dryckesvanor. Vissa personer har ärftliga anlag för att utveckla gikt. Hormonförändringar hos kvinnor över 50 kan också påverka sjukdomens framfart.

När du bör söka vård

Sök vård när du har ont i stortån under en längre tid där värken inte avtar. Om du misstänker portvinstå eller gikt behöver du kontakta en läkare som medicinerar dig efter undersökningen. Är du kvinna över 50 och får problem med leder ligger du i en större riskzon för både ledförslitning, gikt och artros.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i stortån. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.