Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Genitala hudproblem hos män

Det finns flera sjukdomar som ger klåda och utslag i underlivet. Det kan vara både genant och obehagligt. Glädjande nog försvinner de flesta besvär snabbt vid behandling. Så tveka inte att kontakta en läkare. Det är inte pinsamt. Du är inte ensam. På Kry kan du få råd och hjälp vid flera hudsjukdomar.

Allmänt om genitala hudproblem hos män

Män får lätt hudproblem i underlivet eftersom penis är ganska oskyddad. Men också därför att det ofta blir varmt och fuktigt i hudvecken. Hudproblem kan uppstå i samband med sport som nöter mot huden – som cykling – eller vara en reaktion på något du inte tål – till exempel tvättmedel. Vid sexuella kontakter kan du få olika sjukdomar som ger klåda och utslag. Även om det är jobbigt – när det kliar och gör ont – försvinner de flesta besvär snabbt vid behandling.

Vanliga sjukdomar vid genitala hudproblem hos män

Här hittar du några olika sjukdomar som bland annat ger hudproblem:

Flatlöss

Flatlöss kan smitta vid samlag eller till exempel vid kontakt med lakan. Lössen ger klåda och sitter främst vid könsorganen, men kan också finnas i ögonbryn och skägg. Du kan behandla flatlöss själv med parasitdödande medel som du hittar receptfritt på apotek.

Herpes i underlivet

Var tredje person bär på herpesvirus. De flesta vet inte om det och märker inte av det. Om du har herpes i underlivet kan det – men inte alltid – kännas ömt och klia innan du får små blåsor. Herpes går ofta över av sig själv. Men vid stora besvär kan virushämmande läkemedel ges på recept.

Kondylom

Kondylom är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet eller vid ändtarmen. Vårtorna läker ofta av sig själva, men det kan ibland ta flera år. Det går att bli av med vårtorna snabbare genom olika behandlingar.

Psoriasis i underlivet

När du har psoriasis i underlivet kan du se röda glansiga fläckar på ollonet och insidan av förhuden. Du kan också ha utslag i analöppningen och på skinkorna. Med behandling försvinner besvären snabbt.

Skabb

Skabb är ett litet kvalster som kan hålla till i huden på penis eller pungen. Det kan klia enormt mycket – speciellt på natten – och du kan ibland se små röda utslag eller blåsor. När provtagning visat att det är skabb behandlar du med receptfritt läkemedel.

Svamp i underlivet

Vid svamp i underlivet blir ollonet, penisskaftet, pungen och/eller ljumskarna torra, röda och fnasiga. Det finns olika typer av läkemedel mot svamp, både receptfria och receptbelagda.

Syfilis

Syfilis är en ovanlig sjukdom som bland annat smittar vid sex. Det är inte alla som får symptom på syfilis och du kan sprida smittan vidare utan att veta att du är sjuk. Men du kan också få symptom i form av ett eller flera sår i underlivet.

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till med allt eftersom vissa sjukdomar kräver fysisk rådgivning. Men vi kan alltid ge råd om vart du ska vända dig.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·

Relaterat:

Skabb
Kondylom