MÄNS HÄLSA

Movember – kan växande mustascher hjälpa mäns hälsa?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Under november månad väljer människor över hela världen att slopa rakhyveln till förmån för mäns hälsa.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

I den här texten använder vi ordet kvinna för en person med livmoder, äggledare och äggstockar och ordet man för en person som har testiklar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att den här texten kan vara hjälpsam ändå.

Prostatacancer, testikelcancer, mental ohälsa och självmord. Män dör i genomsnitt sex år tidigare än kvinnor av orsaker som till stor del går att förebygga med ökad kunskap och forskning.

Under hela november pågår den globala kampanjen Movember som uppmanar människor över hela världen att låta mustaschen växa för att samla in pengar till förmån för mäns hälsa.

I Sverige är den vanligaste cancerformen hos män prostatacancer, och varje år dör över 1000 personer till följd av självmord – nästan 70 procent av dem är män. Movember är välgörenhetsorganisationen bakom initiativet med samma namn. Syftet med Movember är att med ekonomiska medel göra skillnad för mental hälsa och arbeta förebyggande mot självmord, prostatacancer och testikelcancer. Movembers vision är att ha en bestående inverkan på mäns hälsa.

Så kan Kry hjälpa till

Vår vårdpersonal är utbildade inom områden som direkt berör mäns hälsa, och kan hjälpa till vid alltifrån håravfall och mjälleksem till erektionsproblem och genitala hudproblem. Vi har även psykologer som erbjuder väl beprövade metoder för behandling av exempelvis ångest och nedstämdhet för att öka det psykiska välbefinnandet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-hand-vissen-blomma
Mäns hälsa – 16 juli 2023

Svårt att få stånd? Råd från läkaren

Erektionsproblem är vanliga – men det kan vara svårt att prata om. Här berättar vår läkare vilken hjälp som finns att få.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.