Kry-logo
Ladda ned
Värk i fötterna

Värk i fötterna

Värk i fötterna är vanligt och beror oftast på ökad belastning eller träning. Läs mer här på Kry om olika symptom, orsak och behandling så att du kan bli av med ditt problem så fort som möjligt.

Symptom

Det är vanligt att personer med stående jobb eller gravida har värk i fötterna. Ibland svullnar och pulserar fötterna efter en lång dag men smärtan avtar oftast vid vila. Har du börjat löpträna eller ökat belastningen på fötterna kan detta ha givit upphov till små frakturer som kan smärta när du går. Kramp är också vanligt och är egentligen ingen fara men kan påvisa en brist på magnesium. Om fötterna känns brännande och är täckta av svårläkta småsår är detta allvarligare och kan vara en indikation på diabetes av typ 2.

Orsaker

Fysisk belastning är den vanligaste orsaken till värk i fötterna. Gravida eller kvinnor med lägre halt av magnesium kan ofta få kramp, svullna upp och känna molande värk efter långa dagar. Har du bara ont i själva stortån efter en period av ohälsosamt leverne kan man misstänka gikt eller portvinstå som gör mycket ont men går att bota. Upplever du ofta att dina fötter är kalla kan det bero på högt blodtryck, dålig cirkulation eller att du är rökare. Hjärt- och kärlsjukdomar påverkar också blodcirkulationen. När båda fötterna får småsår, bränns och vägrar läka kan du ha en allvarlig situation framför dig. Detta är symptom på diabetes av typ 2.

Behandling

Behandlingen vid värk i fötterna varierar beroende på din åkomma. Har du ofta kalla, svullna eller trötta fötter beroende på jobb, träning eller graviditet är massage och fotbad en bra medicin. Värktabletter kan också hjälpa om smärtan är intensiv. Vid små frakturer efter att du kanske tränat fel och sprungit mycket på hårt underlag är det viktigt att vila. Får du ofta kramp kan du behöva tillskott av magnesium. Misstänker du gikt eller en allvarlig diabetes bör du kontakta läkare för behandling.

När du bör söka vård

Vet du inte vad din värk i fötterna beror på eller känner du dig sjuk på flera vis samtidigt bör du söka vård. Har du fler symptom tillsammans med värken i fötterna kan det bero på en allvarligare sjukdom. Ifall du är gravid och behöver råd kring vilka läkemedel du bör ta för din värk kan du ringa en läkare eller kontakta ditt apotek. Även om värken har naturliga orsaker kan det vara svårt att bortse från den och det kan gå över snabbare med inflammationshämmande läkemedel.

Så kan Kry hjälpa till

På Kry kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid värk i fötterna. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.