ARTIKLAR

Nästan 30 procent av Sveriges befolkning besväras av pollenallergi

Senast uppdaterad:

I Sverige är ca 30 % av befolkningen pollenallergiker. Det vanligaste är allergi mot björk, hassel, al, gråbo och gräs. För många som lider av pollenallergi kan våren och sommaren vara en jobbig tid med konstant kliande ögon, rinnsnuva och astmatiska besvär.

Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin på Kry, har både särskild erfarenhet från att träffa astmapatienter i vården och personliga erfarenheter från astma i familjen.

– Astma är en folksjukdom där pollen kan vara en orsak till den allergiska astman. Pollenallergi påverkar olika individer i varierande utsträckning. Ofta kan den behandlas med receptfria läkemedel som finns att köpa på apoteket. Men en del personer har svåra besvär som kräver vård och receptbelagd medicin. Gemensamt för alla pollenallergiker är dock att det gäller att börja sin medicinering i god tid, innan slemhinnan blivit för irriterad, för att öka chanserna till en god effekt, säger Kristina.

Vid pollenallergi reagerar kroppens immunförsvar med det frömjöl som finns i luften under pollensäsongen. Då bildas allergiantikroppar som placerar sig på näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor och du får en allergisk reaktion. Pollenallergi kan i sin tur trigga astmatiska besvär. Astma är en inflammation i luftvägarna som gör att de svullnar och det bildas mer slem och du får svårare att andas.

Jonas Binnmyr, samordnare för vård och forskning på astma- och allergiförbundet, menar att pollenallergi ofta ses som ett banalt besvär, trots att det för vissa kan orsaka stort lidande.

– Pollenallergi kan vara väldigt begränsande för vissa. Det blir som en allvarlig infektion under en längre period, ibland upp till 6 månader per år. Det handlar inte bara om att man kan nysa och vara trött, en del kan till och med ha svårt att vistas utomhus, att prestera på arbetet eller att köra bil. De svåra besvär som drabbar delar av den här patientgruppen ska tas på allvar. Att man bara ska stå ut ett tag är ett synsätt som inte gäller alla, säger Jonas.

Jonas Binnmyr menar också att det finns ett stort behov av mer resurser till allergi-vården.

– Den senaste kunskapen kring allergisjukdomar behöver spridas bättre, men samtidigt behövs fler allergologer för de som är svårast sjuka. Vissa landsting saknar helt allergologer och i slutändan är det patienten som får lida för det, säger Jonas.

Om man har provat de receptfria läkemedlen i den ordination som finns på förpackningen utan att de hjälper, förutsatt att man sanerat i sin miljö, då kan receptbelagda läkemedel hjälpa. På Kry kan patienter som har pollenallergi få hjälp med att planera och justera sin behandlingsplan samt kontinuerligt följa upp utfallet.

– I mötet med allergi- och astmapatienter är det viktigt att låta patienten dela med sig av sin sjukdomshistoria för att kunna lägga en individuellt anpassad behandlingsplan som också tar hänsyn till externa faktorer. Som läkare är det också viktigt att ha en pedagogisk roll och förse patienten med kunskap om sina besvär. Det ger patienten en större trygghet, säger Kristina Bergstrand.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Henrik Sahlin, Sjuksköterska
Artiklar – 5 maj 2019

Henrik Sahlin är Krys första sjuksköterska

Henrik Sahlin är sjuksköterska specialiserad i anestesi och intensivvård. Efter 13 år inom den traditionella vården valde han nyligen att börja i den digitala

Läs mer