COVID-19

6 nya myter om coronaviruset – ett expertutlåtande

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Det är lätt att känna sig förbryllad över alla rykten som sprids kring covid-19. Annette Alaeus, läkare på Kry och specialist inom infektionsmedicin, reder ut hur det egentligen ligger till.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Med alla falska nyheter och tips på snabba lösningar som cirkulerar på nätet är det svårt att veta vad man ska tro på och i spåren av detta uppstår såväl rykten som förvirring.

Du kan lära dig att upptäcka falska nyheter genom att läsa vår artikel där du hittar råd som du kan lita på samt vårt tidigare inlägg om myter kring covid-19.

I texten nedan slår Annette hål på de senaste myterna kring coronaviruset.

1. Coronaviruset spolas bort från lungorna genom att dricka vatten

I en av de artiklar som cirkulerat på nätet sägs det att man kan förhindra viruset från att tränga ned i lungorna genom att dricka vatten eller varma drycker var 15:e minut. På så sätt tvingas viruset att passera genom matsmältningskanalen där det dödas av magsyran.

Detta påstående avfärdas av erfarna forskare, som hävdar att infektioner vanligtvis börjar efter att vi har utsatts för tusentals eller miljontals viruspartiklar. Det skulle knappast göra någon skillnad om några av dessa spolas ner genom halsen.

– Att dricka vatten eller varma drycker kommer inte att eliminera coronaviruset. Det enda som hjälper när viruset har etablerat sig i luftvägarna är ditt eget immunsystem och effektiva läkemedel som används av sjukvården om du behöver läggas in på sjukhus, säger Annette.

Däremot är det viktigt att fortsätta dricka mycket vatten om du lider av torrhosta eller har halsont. Det verkar nämligen slemlösande och hjälper dig att hosta upp slem och övriga främmande partiklar från lungorna. Men detta bidrar enbart till att lindra symptomen – det är inget som helst botemedel mot viruset.

Världshälsoorganisationen (WHO) har dessutom dementerat en liknande myt, nämligen att regelbunden sköljning av näsan med varmt saltvatten skulle kunna förhindra viruset.

2. Coronaviruset överförs med hjälp av 5G-teknik

Just nu florerar det flera rykten angående detta på sociala medier. Några hävdar att det egna immunsystemet försvagas till följd av strålningen från 5G, vilket gör att man blir mer mottaglig för viruset.

Andra rykten menar att viruset på något sätt kan överföras genom användning av 5G-teknik. – 5G-tekniken finns inte ens tillgänglig i alla länder, men likväl överförs viruset där, förklarar Annette. Det enda som 5G bidrar till är att informationen överförs snabbare mellan människor – och det är myter som dessa utmärkta exempel på.

3. Om du kan hålla andan i 10 sekunder eller mer är du inte drabbad av coronaviruset

Ett inlägg som cirkulerar på sociala medier hävdar att man inte har drabbats av coronaviruset om man kan göra detta andningstest utan att hosta eller känna obehag.

Världshälsoorganisationen har tydligt sagt att man inte kan förhindra covid-19 med denna andningsövning – den kan till och med vara farlig.

– Andningsövningar är bra. Men de bör endast göras på rekommendation av en fysioterapeut eller läkare i syfte att få lungorna att expandera, menar Annette.

Personer med astmabesvär som smittas av covid-19 kan till exempel må bättre av att göra vissa typer av andningsövningar, berättar hon – men de kommer inte förhindra att viruset bryter ut.

Annette rekommenderar att man följer råd från specialister om man ska göra diverse andningsövningar. Att hålla andan skulle potentiellt kunna vara farligt för personer som har smittats av coronaviruset eftersom det kan resultera i att man svimmar.

4. Handtorkar kan döda det nya coronaviruset

– Handtorkar har absolut ingen effekt, enligt Annette. Det enda sättet att ta död på viruset är att tvätta händerna med varmt vatten och tvål i 20 sekunder eller använda handsprit, säger hon. Därefter bör man förstås torka händerna med papper, egen handduk eller i en handtork, men detta i sig saknar helt effekt på själva viruset.

Enligt Världshälsoorganisationen ska inte heller lampor med UV-desinficering användas för att sterilisera händer eller andra hudområden. Detta eftersom UV-strålning kan orsaka hudirritation.

5. Allt som förebygger förkylningar och influensa hjälper även mot coronaviruset

Viss forskning visar att C-vitamin kan bidra till att minska symptomen och förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning, men förkylningar kan orsakas av andra virus än det virus som ger upphov covid-19. – Det handlar i mångt och mycket om vissa kosttillskott och dess effekter vid förkylning och influensa och det har alltid varit ett kontroversiellt ämne, berättar Annette.

Det finns de som hävdar att en hög dos av C-vitamin kan ha effekt, men eftersom informationen om coronaviruset ännu är begränsad går det inte att göra sådana uttalanden. Det finns inga väldokumenterade studier eller förslag på hur de skulle kunna genomföras, eftersom det inte skulle vara etiskt försvarbart att utföra dem på sjuka patienter.

Enligt Annette finns det inga bevis för att större mängder C-vitamin – eller andra kosttillskott – skulle ge skydd mot covid-19. Däremot är det mycket viktigt att äta en välbalanserad kost som innehåller alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver, och där ingår både vitamin C och vitamin D. Vissa forskare menar att D-vitamin kan ha positiv effekt på SARS-CoV-2, men studierna är svårtolkade då flera andra faktorer hos dessa patienter kan ha hjälpt lika bra.

6. Echinacea kan förebygga det nya viruset

En studie som presenterats online hävdar att det växtbaserade läkemedlet echinacea kan förebygga det nya viruset. Studien har dock inte publicerats eller granskats av andra forskare i någon medicinsk tidskrift – och enligt webbplatsen framgår det tydligt att informationen saknar konkreta bevis och därför inte är medicinskt tillförlitlig.

Studien har inte testats på några patienter, så resultatet är långt ifrån säkert. Dessutom har studien utförts på andra typer av coronavirus och alltså inte på covid-19 patienter.

– Det finns helt enkelt inga övertygande bevis som talar för att växtbaserade läkemedel som echinacea skulle ha någon som helst effekt på covid-19, säger Annette.

Vad ska jag göra härnäst?

  • Läs vårt inlägg om hur du upptäcker falska nyheter och hittar råd från trovärdiga källor.
  • Du bör vara medveten om att vissa av de inlägg som delas på sociala medier kan innehålla rekommendationer som till en början kan verka ofarliga, men som i själva verket går emot allmänna råd och riktlinjer. Sådan information kan vara direkt skadlig och bör därför inte delas vidare.

Referenser:

Allt vi gör är baserat på forskning. De här artiklarna tyckte vi var intressanta. Kanske vill du också läsa mer?

Reuters Institute, University of Oxford – Types, sources and claims of Covid-19 misinformation

Allington, D., & Dhavan, N. (2020). The relationship between conspiracy beliefs and compliance with public health guidance with regard to COVID-19. London: Centre for Countering Digital Hate

Johanna Signer, Hulda Run Jonsdottir, Werner C. Albrich et al. In vitro antiviral activity of Echinaforce, an Echinacea purpurea preparation, against common cold coronavirus 229E and highly pathogenic MERS-CoV and SARS-CoV, 10 mars 2020

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.