BARN OCH FAMILJ

Behandla vattkoppor hemifrån – råd från barnläkaren

Senast uppdaterad:
Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom, men oftast krävs ingen behandling. Vår barnläkare, Tommy Södergren, förklarar hur du kan lindra symptomen och minska klåda, samt när du bör prata med en läkare.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vattkoppor, eller varicella, är en mycket vanlig infektion som orsakas av viruset varicella-zoster.

– När du har haft vattkoppor är du skyddad från viruset. Ungefär 90 till 95 procent av alla tonåringar har haft det och är immuna, så därför är vattkoppor mycket vanligare bland barn än vuxna, säger Tommy Södergren, barnläkare på Kry.

– Till skillnad från bakteriella infektioner så finns det ingen botande behandling för en virusinfektion, men de allra flesta fall av vattkoppor kan behandlas hemma utan problem. Du behöver bara låta sjukdomen ha sin gång.

Hur ser vattkoppor ut?

– Barn känner sig vanligtvis lite ur form eftersom kroppen bekämpar en infektion, och däremot kommer utslagen, säger Tommy. Många vanliga virusinfektioner kan ge utslag, men de flesta är bara prickar som så småningom försvinner. Vattkoppor ser annorlunda ut: prickarna blir till vätskefyllda blåsor som så småningom torkar ut.

I de flesta fall rekommenderar Tommy att du låter vattkopporna läka av sig själv. Du behöver inte gå till doktorn för att få en diagnos.

– Vattkopporna börjar vanligtvis på magen och sprider sig sedan till resten av kroppen, förklarar han.

Hur behandlas vattkoppor bäst hemma?

Målet med hemmabehandling är att lindra symptomen.

– Du vill hjälpa ditt barn att må så bra som möjligt. Se till att hen dricker ordentligt och får tillräckligt med sömn, säger Tommy och fortsätter: – Vattkoppor ger vanligtvis inte särskilt hög feber, men om du behöver ge febernedsättande kan du ge paracetamol.

Med vattkoppor är det viktigt att undvika antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDs) som aspirin och ibuprofen, eftersom de kan leda till sjukdomar som Reyes syndrom, förklarar Tommy. Reyes syndrom är ett väldigt ovanligt men allvarligt tillstånd som kan orsaka lever- och hjärnskador.

Hur kan jag lindra klådan från vattkoppor?

Utslagen kan klia och göra det svårt att sova. Det går inte att stoppa klådan helt, men så här kan du lindra den:

  • Håll dig sval

Klådan blir värre av värme, och därför kan den kännas värre på natten i sängen. Klä ditt barn i tunn bomullspyjamas, ersätt täcket med ett tunt lakan, och håll det svalt i sovrummet. En sval dusch kan också hjälpa, förklarar Tommy.

  • Prova utvärtes behandling

Kylbalsam kan ha en lugnande, kylande effekt och finns att köpa på apotek. Vanlig hudlotion som förvaras i kylskåpet är också effektivt. Om ditt barn får vattkoppor i munnen kan kalla drycker och isglass lindra symptomen.

  • Använd allergimedicin

Allergimedicin, som antihistamintabletter, hjälper mot symptomen. Antihistamin är särskilt bra på natten eftersom det kan göra en lite trött och dåsig. Du kan köpa antihistamintabletter receptfritt på apoteket.

  • Använd bedövningssalva

Om utslagen sprider sig till anus eller urinröret kan det göra ont att gå på toaletten. Då kan du prova en bedövningssalva – men använd den aldrig för blåsor i munnen, då den kan slå ut sväljreflexen och orsaka kvävning, säger Tommy.

Vad behöver jag veta om vattkoppor hos spädbarn?

Om en liten bebis utsätts för viruset är det bra att känna till om den som burit barnet har haft vattkoppor.

– Om den som burit barnet har haft vattkoppor och ammar så får bebisen antikroppar genom bröstmjölken. Detsamma gäller under graviditeten, då tillfällig immunitet överförs till barnet genom navelsträngen, förklarar Tommy.

Om den som burit barnet däremot inte har haft vattkoppor och smittas under den sista graviditetsveckan så bör du prata med en läkare. – Det är så mycket svårare att avgöra om en liten bebis har fått viruset. Prata med en läkare om du är osäker, säger Tommy.

Hur kan jag förhindra spridning av vattkoppor?

– Eftersom vattkoppor är så smittsamma bör den som är sjuk stanna hemma. Viruset sprider sig genom luften, via hosta och andning, men också via vätskan från blåsorna, säger Tommy.

När samtliga blåsor har torkat ut kan barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan. Det tar vanligtvis en till två veckor.

– Det är också bra att veta att vattkoppor har en inkubationstid på två till tre veckor, och den infekterade personen smittar också under den här tiden, tillägger Tommy. Det betyder att det finns en risk, om du har träffat någon med nedsatt immunförsvar precis innan du fick symptom, att du har smittat den personen.

Hur kan jag förhindra infektion?

– Det är inte ovanligt med sekundär infektion. När ett barn kliar på blåsorna kan bakterier ta sig in i kroppen och leda till infektion. Detta bör du hålla koll på, säger Tommy. Det är viktigt att hålla naglarna rena och korta för att förhindra infektion och ärr från vattkopporna.

– En lokal infektion ser röd och otrevlig ut. Om ditt barn återhämtar sig och sedan blir värre igen, med feber och blåsor som är kladdiga och röda, bör du prata med en läkare.

När ska jag söka vård?

– De som har nedsatt immunförsvar bör vara försiktiga, så prata med en läkare om du är orolig för att utsättas för viruset, säger Tommy.

När du har haft vattkoppor ligger viruset latent i kroppen, och det kan stanna kvar i flera år, förklarar Tommy. – Mycket stress eller en annan infektion i kroppen kan reaktivera ett lokalt utbrott av viruset, vilket är det vi kallar bältros.

– Om du får bältros uppstår en rodnad på huden och sedan små vätskefyllda blåsor. Bältros brukar sitta på ena sidan av kroppen, ofta i form av ett band eller bälte. Det kan vara smärtsamt och klia mycket. Du kan behandla symptomen hemma, men prata med en läkare om du är orolig.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid vattkoppor. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.
Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.