Ladda ned Ladda ned

Feber

Du har feber när din kroppstemperatur är 38 grader eller högre. Feber är inte en sjukdom, utan ett tecken på att ditt immunsystem arbetar för att bekämpa bakterier, inflammation eller virus. Oftast går feber över av sig själv inom några dagar. På KRY kan du få hjälp vid feber.

Vanliga symptom vid feber är att frysa alternativt svettas, känna matthet, muskelvärk och trötthet. Tvärtemot vad man kan tro känner du dig svag och fryser när febern stiger och svettas när den sjunker.

Normal kroppstemperatur, hos vuxna, ligger mellan 36 och 37.5 grader. Inom sjukvården kallas intervallet 37.6–37.9 grader förhöjd kroppstemperatur och en temperatur på och över 38 grader räknas som feber.

Vi förknippar ofta feber med sjukdom. Men vi kan också få lätt feber när vi anstränger oss fysiskt och kvinnor kan få en högre temperatur innan mens. Andra faktorer som kan påverka vår kroppstemperatur är vikt, ålder och årstid. Temperaturen varierar också över dagen. Den är lägst på morgonen och högst på kvällen.

Den vanligaste orsaken till feber är olika virusinfektioner. Du kan ha feber i några dagar vid till exempel:

Andra sjukdomar ger feber som kan vara i upp till två veckor, som exempelvis:

Så tar du tempen

Du kan ta tempen i armhålan, munnen, ändtarmen eller örat samt på pannan. Den mest korrekta temperaturen får du i ändtarmen. Det finns olika saker som kan påverka den temperatur som visas. Tänk på att till exempel inte äta eller dricka något en kvart innan du tar tempen i munnen. Använder du en örontermometer ska du inte ta tempen direkt när du vaknar. Var uppe en stund eftersom värmen från kudden kan påverka och ge en för hög temperatur.

Barn får lättare virusinfektioner med feber än vuxna. Infektionerna gör att immunförsvaret byggs upp så att det blir mer motståndskraftigt mot infektioner på sikt. När ditt barn har feber bör du inte bara titta på hur hög febern är utan också på hur barnet mår i övrigt, eftersom barn kan ha hög feber utan att vara särskilt sjuka.

När du har hög feber säger hjärnan till kroppen att sänka kroppstemperaturen. Det är då du svettas eftersom svettet svalkar din hud och gör att temperaturen sjunker. Det är viktigt att dricka mycket vid hög feber för att ersätta den vätska som försvinner. Du ska inte idrotta eller gå till arbete eller skola vid feber. Låt istället kroppen vila och få krafterna tillbaka.

Mår du väldigt dåligt av febern finns det receptfria febernedsättande läkemedel på apotek. Om de inte hjälper bör du söka vård.

Tänk på att barn och ungdomar under 18 år inte ska använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares rekommendation, på grund av risk för Reyes syndrom.

Feber går ofta över av sig själv utan behandling efter några dagar. Du bör dock söka vård:

  • om du har feber med påverkat allmäntillstånd
  • om du har feber samtidigt med smärtor någonstans i kroppen eller andningsbesvär
  • om du har feber som inte ger med sig efter fyra till fem dagar utan klar anledning.

Sök vård akut:

  • när du har feber med kraftigt nedsatt allmäntillstånd
  • när du har feber och andra allvarliga symptom som andningsbesvär eller nackstelhet
  • när du hastigt får feber med frossa och nedsatt allmäntillstånd
  • om ditt barn har feber och är yngre än sex månader
  • om ditt barn har upprepade kramper i samband med feber.
  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.
Senast uppdaterad:
26 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare