Ladda ned Ladda ned

Feber

Bakgrund

Normal kroppstemperatur varierar mellan olika individer, tid på dygnet, omgivningens temperatur och metod för temperaturmätning.

Orsaker

Feber kan ha flera orsaker men är vanligtvis en övergående naturlig reaktion på någon infektion i kroppen och ett symtom på att immunförsvaret reagerar. Människor kan få infektioner på grund av många olika saker. Feber behöver inte vara något att oroa sig över, men det kan vara viktigt att ta reda på varför man har fått en förhöjd kroppstemperatur. Om man är förkyld eller har någon annan vanlig virusinfektion är det inte konstigt om kroppens normala kroppstemperatur på cirka 37 grader höjs. Detsamma gäller om man har blivit förgiftad av någon bakterie, till exempel vid misstänkt matförgiftning eller om man har ätit något man är allergisk mot. Feber kan också vara ett symtom på en allvarligare sjukdom och därför är det viktigt att ta reda på varför man har fått en förhöjd kroppstemperatur.

Diagnos

Det är ofta lätt att märka om någon har feber. Den drabbade brukar själv vara medveten om att kroppen känns annorlunda. Vid en förhöjd kroppstemperatur kan man börja frysa utan anledning, samtidigt som man svettas. Man kan även drabbas av yrsel och känna sig allmänt svag. Det är enkelt att diagnosticera förhöjd kroppstemperatur genom att mäta temperaturen i armhålan, munnen, ändtarmen eller örat. Om man har över 38 grader är diagnosen bekräftad.

Hur går undersökningen till?

Om du har feber och söker vård kommer läkaren göra en bedömning om orsaken till din feber utifrån frågor såsom när febern började, om du har andra symtom utöver feber och om febern har varierat kraftigt. Om det inte är uppenbart vad som har orsakat febern kan du också få genomgå en mer omfattande kroppsundersökning. Generellt är 38-39 grader en mild feber och över 39 grader en hög feber.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

I första hand behandlas feber med receptfria, febernedsättande läkemedel. Barn och ungdomar som är yngre än 18 år bör inte använda acetylsalicylsyra mot feber utan att först ha rådgjort med en läkare. Om febern orsakats av en konstaterad bakterieinfektion kan dock antibiotika förskrivas. Om du söker vård för ditt barn är det viktigt att du berättar hur gammal den personen är, så att ordnationen blir rätt och barnet ifråga får den hjälp som krävs.

Är det vanligt med andra sjukdomar eller komplikationer i samband med feber?

Det är inte ovanligt att få feber, tvärtom. Många människor får förhöjd kroppstemperatur när de är förkylda eller har en annan infektion i kroppen. Det är viktigt att veta att kroppstemperaturen inte är en sjukdom i sig, utan ett tecken på hur resten av kroppen mår. Det behöver dock inte betyda att din kropp är mer mottaglig för andra sjukdomar eller komplikationer. Det är inte ovanligt med feberkramp hos barn, dock ser det mer dramatiskt ut än det är.

Hur kan jag undvika feber?

Om du har besvär av feber behöver du troligtvis inte söka vård, det brukar gå över av sig själv när infektionen har försvunnit. Det finns några tips som du kan använda dig av för att försöka motverka att hamna i samma tillstånd igen. Undvik att få infektioner som leder till smitta. Tvätta händerna ofta, undvik människor som är sjuka och ät en hälsosam kost. Om du känner att du är i riskzonen är det klokt att vila kroppen, då kan febern förhoppningsvis gå över innan den ens har brutit ut ordentligt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med rådgivning i samband med feber. Vid enklare infektioner finns även möjlighet för läkaren att ordna med provtagning och läkemedel. Om läkaren anser att du behöver en fysisk undersökning för bedömning hänvisas du till en fysisk vårdgivare. I de fallen tar vi ej betalt för besöket.

Ladda ned appen redan idag