Ladda ned Ladda ned

Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion som nästan alla barn får. Sjukdomen börjar ofta med lätt feber, huvudvärk och trötthet. Efter en eller två dagar kommer röda utslag – vattkoppor – som kan klia mycket. Infektionen läker av sig själv efter ungefär tio dagar. På KRY kan du få hjälp vid vattkoppor.

Vattkopporna kommer inte direkt. De första symptomen brukar vara:

Det tar en eller ett par dagar innan de röda utslagen kommer. Inom några timmar förvandlas utslagen till små blåsor med klart – vattnigt – innehåll. Blåsorna kan klia väldigt mycket.

Utslagen dyker först upp på bröstet och ryggen. De kan sedan sprida sig till ansiktet, armar, ben och hårbotten. Ibland kan blåsor också finnas i munnens slemhinna, öron och andra kroppsöppningar.

Antalet vattkoppor kan variera från – några få – till flera hundra. Efter ett par dagar torkar blåsorna och blir till sårskorpor. Skorporna faller sedan av.

Vattkoppor är den mest smittsamma barnsjukdomen och de flesta får den i förskole- eller skolåldern. De allra flesta barn får en lindrig form av vattkoppor och behöver inte söka vård. Vattkoppor läker ofta av sig själv ungefär tio dagar efter det första symptomet. Se till att hålla blåsorna rena eftersom det kan komma in bakterier i såren och orsaka en bakterieinfektion. Det är ovanligt, men ibland kan kopporna ge ärr.

Låt ditt barn stanna hemma

Eftersom vattkoppor är så smittsamt ska du låta ditt barn vara hemma från förskola eller skola tills dess att barnet är fri från feber och alla blåsorna har torkat.

Vattkoppor är en virussjukdom som nästan alla i Sverige har haft. Har du haft vattkoppor en gång är du immun. Men viruset finns kvar i kroppen och kan ge bältros senare i livet. Vattkoppor är oftast en ofarlig sjukdom. Du kan få vattkoppor som vuxen och då är infektionen besvärligare än hos barn. Vattkoppor smittar genom luften, till exempel när någon hostar eller nyser. Eftersom inkubationstiden är ungefär två veckor är det svårt att stoppa spridningen. Därför är det vanligt att hela förskoleavdelningar eller skolklasser drabbas av vattkoppor samtidigt.

Då smittar vattkoppor mest

Tiden från smittotillfället till det att sjukdomen bryter ut kallas inkubationstid. För vattkoppor kan denna tid vara ända från 10–26 dagar, men det vanligaste är 14–16 dagar. Dagarna innan de första utslagen kommer och fem dagar framöver smittar vattkoppor som mest. Sjukdomen smittar inte när blåsorna torkat och blivit sårskorpor.

Kliar blåsorna mycket kan du lindra klådan med kylbalsam. Allergimedicin hjälper också – läs på paketet eller fråga på apoteket om läkemedlet passar ditt barns ålder.

Vid hög feber kan febernedsättande receptfria läkemedel användas. Tänk på att barn och ungdomar under 18 år inte ska använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares rekommendation, på grund av risk för Reyes syndrom.

Reyes syndrom är ett allvarligt men ovanligt tillstånd som drabbar barn och tonåringar som under en virusinfektion med feber behandlats med acetylsalicylsyra. En kort tid efter det att de blivit friska får de inflammatorisk påverkan på hjärna och lever. Det ger symptom som medvetandepåverkan, kramper, magsmärtor och kräkningar samt medvetslöshet. Ibland får Reyes syndrom dödlig utgång.Se till att ditt barn får i sig mycket vätska när det har feber.

Vid svår klåda kan klådstillande läkemedel ges på recept efter individuell bedömning av läkare.

Om du tror att du eller någon i din familj har fått vattkoppor kan du vända dig till KRY för att få råd och remiss. Om du väljer att vända dig direkt till din vårdcentral ska du ringa vårdcentralen innan besök. Eftersom sjukdomen är väldigt smittsam ska personer med vattkoppor inte sitta i ett väntrum med andra människor.

Barn

Sök vård om ditt barn:

  • får hosta, feber eller svårt att andas
  • har nedsatt immunförsvar
  • har många infekterade koppor med röd och ömmande hud
  • kliar sig mycket och receptfria läkemedel inte hjälper
  • är mycket trött och medtaget
  • är nyfött eller under 6 månader.

Ungdomar och vuxna

Ungdomar och vuxna drabbas hårdare av vattkoppor än barn.Tror du att du har fått vattkoppor ska du alltid söka vård om du är 18 år eller äldre. Det är speciellt viktigt om du har nedsatt immunförsvar. För att en behandling ska vara effektiv bör den sättas in det första dygnet efter att blåsorna dykt upp.

Du ska också söka vård om dina blåsor har läkt och du får feber igen och hosta. Det kan betyda att du har fått lunginflammation.

Gravida

Om du är gravid och inte har haft vattkoppor tidigare och tror att du har kommit i kontakt med någon som har bältros eller vattkoppor bör du ta kontakt med din barnmorska eller läkare.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov

Är det ditt barn som är sjukt behöver barnet vara med under videosamtalet.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
7 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin