ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Första hjälpen vid brännskador

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-hand-låga-från-stekpanna-brännskada
Att bränna eller skålla sig kan vara skrämmande och göra väldigt ont, men oftast kan skadorna behandlas hemma. Vår läkare berättar vad du ska göra och när du bör söka hjälp.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Brännskador är skador på huden som orsakats av värme. De kan vara smärtsamma och skrämmande, även om de flesta är lindriga och kan behandlas hemma.

– Brännskador kan orsakas av vätskor som kokande vatten (detta kallas skållning) eller av torr värme från till exempel ett strykjärn eller en låga, förklarar Nikki Ramskill, läkare på Kry i England. Oavsett orsak behandlas brännskadorna på samma sätt.

Vad ska jag göra om jag har bränt mig?

  • Flytta dig från värmekällan. Rör dig så snabbt och säkert som möjligt.
  • Ta av eventuella kläder eller smycken nära den brända huden. Ta inte bort kläder eller annat som har fastnat i huden eftersom det kan förvärra skadan. Du kan klippa bort kläder som inte sitter fast, men som regel bör du låta sjukvårdspersonalen sköta det. Du bör söka vård om detta händer.
  • Kyl den brännskadade huden om det rör sig om ett mindre område. Håll den skadade huden under kallt, rinnande vatten i minst 20 minuter.
  • Ta smärtstillande (paracetamol eller ibuprofen) om du behöver.
  • Om brännskadan är stor ska du ringa 112 och åka till akuten. Se till att hålla dig varm under tiden i väntan på ambulans. Vira en filt omkring dig medan du kyler den brännskadade huden så att du inte blir nedkyld.
  • Om du har bränt dig i ansiktet eller på ögonen ska du ringa 112 och åka till akuten. Försök sitta upp så länge som möjligt i väntan på ambulans, detta för att minska risken för svullnad.

Andra saker som är viktiga att tänka på

  • Stick inte hål på eventuella blåsor.
  • Använd aldrig is eller iskallt vatten för att kyla brännskador. Vid brännskador på huden kan djupare lager hud exponeras som är känsliga för låga temperaturer. Om brännskadan är stor eller allvarlig kan isen sänka din kroppstemperatur för mycket och i värsta fall orsaka hypotermi.
  • Undvik krämer och salvor. Om du smörjer in brännskadan kan kylningen gå långsammare.
  • Om du har fått en kemisk brännskada bör du ta en bild av kemikalien. Visa bilden för läkarna på akutmottagningen så att de vet hur de ska behandla skadan.

När ska jag åka till akuten med min brännskada?

Du bör åka till närmaste akutmottagning om:

  • brännskadan är större än din hand
  • huden är vit eller förkolnad
  • du har fått brännskador och blåsor i ansiktet eller på könsorganen, händerna, armarna, fötterna eller benen
  • brännskadan har orsakats av kemikalier eller elektricitet
  • du har andra skador eller har förlorat blod
  • du har inandats rök
  • du är gravid
  • du är äldre än 60 år
  • ditt barn har fått en brännskada
  • du har HIV, cancer eller diabetes, en leversjukdom, en hjärt-lungsjukdom eller andra allvarliga sjukdomar.

Om du eller någon annan har fått en brännskada och blöder, har svårt att andas eller har drabbats av chock ska du alltid ringa 112.

När ska jag söka vård för en brännskada?

Även om du inte behöver akutvård för din brännskada kan det vara bra att boka tid hos läkare eller sjuksköterska om:

  • du vill dubbelkolla att du kan behandla skadan själv hemma
  • huden börjar rodna mer och mer
  • smärtan förvärras
  • det kommer ut var från brännskadan
  • du behöver hjälp med hur du ska behandla brännskadan.

Vilka olika typer av brännskador finns det?

Brännskador delas in på olika sätt. Oftast görs indelningen baserat på hur djup skadan är och hur stor yta av kroppen som drabbats. Tidigare beskrevs brännskador som första, andra och tredje gradens brännskador. Den skalan används sällan numera och har ersatts av indelningen nedan.

Överhudsskada (ytlig)

En brännskada som endast drabbar överhuden. Den skadade huden är röd och torr, men inga blåsor bildas.

Att huden är röd och smärtar kan kännas obehagligt, men det är oftast tecken på att brännskadan inte har trängt in särskilt djupt i vävnaden. Denna typ av brännskada läker av sig själv med omläggning och skötsel av brännskadan.

Ytlig delhudsbrännskada

En brännskada som påverkar överhuden och den yttersta läderhuden. Den här typen av brännskador är ofta väldigt smärtsamma och leder ofta till blåsbildning inom 24 timmar. Denna typ av brännskada läker av sig själv med omläggning och skötsel av brännskadan.

Djup delhudsbrännskada

Den här typen av brännskador tränger in djupare i läderhuden och kan orsaka mindre smärta. Denna typ av brännskada behöver ofta kirurgisk hjälp för att läka.

Fullhudsbrännskada

De här brännskadorna påverkar alla tre hudlager, inklusive underhuden. Huden kan bli vit eller grå eller svart och förkolnad. Denna typ av brännskada behöver kirurgisk hjälp för att läka.

– Om brännskadan inte känns har de djupaste hudlagren förmodligen påverkats och nervändarna har skadats av värmen, säger Nikki. Det är väldigt allvarligt och du måste söka vård omedelbart.

Hur lång tid tar det för en brännskada att läka?

Lindriga brännskador: ungefär en vecka

– Vätskan försvinner normalt under de första dagarna, säger Nikki. Blåsans ”tak” skyddar det skadade området under tiden ett nytt hudlager bildas under. Efter ett tag lossnar den döda huden.

Allvarliga brännskador: 2 veckor till flera månader

– Om du har fått en så allvarlig brännskada att du har varit tvungen att åka till sjukhuset och få den omlagd kan det ta längre tid för den att läka, säger Nikki. Allvarliga och djupa brännskador kan ta flera månader eller till och med år innan de läker och kräver ibland hudtransplantation.

– En svår brännskada är ett trauma och det kan ta tid att återhämta sig, både fysiskt och känslomässigt, säger Nikki. Svåra brännskador på barn kan också vara känslomässigt svårhanterliga för både föräldrar och vårdpersonalen. Om du eller någon närstående har drabbats av en svår brännskada kan du söka psykologhjälp för att bearbeta traumat.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp om har lindriga brännskador. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. En brännskada kan kräva ett fysiskt vårdmöte. Har du mer allvarliga brännskador ska du vända dig till en akutmottagning.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.