Utslag i ansiktet

Fråga: Jag har röda utslag i ansiktet som inte går bort, ibland kan de klia och fjälla. Vad är det och vad kan jag göra?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Utslag i ansiktet hos en vuxen kan bero på en mängd olika saker. Torr hud eller munsår är vanliga förklaringar i alla åldrar. Akne är särskilt vanligt under de sena tonåren, men förekommer även i vuxen ålder. Rosacea orsakar rodnad, stickningar och utslag som också kan påminna om vuxenakne eller akne tarda. Utslagen sitter främst på hakan, kinderna, näsan och pannan.

Perioral dermatit är en inflammation som kan ge röda prickar eller torra utslag i ansiktet som fjällar. Utslagen uppstår oftast runt munnen, men ibland även vid näsan och ögonen. Där det finns rikligt med talgkörtlar kan du även få mjälleksem.

Har du atopiska besvär kan du få en allergisk reaktion i din hud och i ditt ansikte av exempelvis kosmetiska produkter. Du kan även få eksem som kan ge torra, röda utslag i ansiktet som kliar och fjällar. Överkänslighet mot läkemedel kan också orsaka utslag. De kan se ut som ljusrosa plitor eller knottror som ibland är ömma eller kliar – men du kan även få utslag i ansiktet som inte kliar.

Andra tänkbara förklaringar

Nässelutslag är en vanlig, återkommande hudreaktion som kan ge plötsliga utslag eller fläckar i ansiktet och på andra delar av kroppen, ibland med kraftig klåda. De brukar däremot inte fjälla och reaktionen försvinner ofta lika fort som den uppstod. Det är en vanlig reaktion i samband med infektioner, allergier eller läkemedelsbehandling. Du kan även få utslag i ansiktet efter en varm dusch eller i varma temperaturer, Nässelutslag kan även uppstå i samband med kyla.

Hårsäcksinflammation kan uppstå om du till exempel skadar huden vid rakning – då får du små, röda utslag som kan orsaka klåda. Har du skägg kan svampinfektioner förekomma i skägget.

Hudutslag kan även ha andra förklaringar. Dit hör exempelvis bältros, pityriasis versicolor och ringorm.

Behandlingen består oftast av mjukgörande kräm, antihistamin eller kortisonkräm. Ibland kan det krävas andra läkemedel. Prata med apotekspersonalen eller din läkare om du är osäker på vad just du behöver.

Då bör du söka vård

Kontakta vården om du är osäker på vad som orsakat utslagen eller känner oro över dina besvär. Sök vård vid hudreaktioner och utslag som inte går över eller lindras av egenvård och receptfri behandling.

Sök vård akut om du har utslag och är kraftigt allmänpåverkad eller har hög feber. Ring 112 eller uppsök en akutmottagning vid en plötslig allergisk hudreaktion som kan vara tecken på anafylaktisk chock – det är ett potentiellt livshotande tillstånd.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry