Kry-logo
Ladda ned
Hälsporre/plantar fasciit

Hälsporre/Plantar fasciit

Får du väldigt ont i hälen när du går eller står? Då kan du ha vad som oftast kallas hälsporre. Men namnet plantar fasciit är mer korrekt eftersom det går att ha hälsporre – som är en utväxt på hälbenet – utan att ha besvär. Plantar fasciit är en inflammation i en sena under foten. Det kan ta lång tid innan inflammationen läker helt. Men du kan lindra smärtan. Läs mer om plantar fasciit.

Symptom på plantar fasciit

Plantar fasciit ger smärta i eller under hälen när du står eller går. Ofta gör det mest ont när du belastar foten efter att ha vilat – men en del har ont även i vila. När du har rört på dig ett tag brukar smärtan ge med sig. Men den kan bli värre igen när du har belastat foten en längre tid. Plantar fasciit kan ge allt från lindriga besvär till att du inte kan idrotta eller arbeta.

Orsaker till plantar fasciit

Under foten finns en senplatta. Den börjar vid hälen och förgrenar sig sedan vidare i foten ut till tårna. När senan blir överbelastad uppstår en inflammation i senfästet vid hälen. Det är inflammationen som gör ont. Om du röntgar foten kan det ibland synas en utväxt på benet under hälen – den ser ut som en sporre, därav namnet. Plantar fasciit är ett mer korrekt namn eftersom du kan ha hälsporre utan att ha en inflammation.

Plantar fasciit kan bero på flera olika orsaker. De kan vara löpning eller hopp på hårda underlag, skor som inte ger tillräcklig stötdämpning och överbelastning.

Det finns ökad risk för hälsporre hos personer med höga alternativt låga fotvalv, som inte motionerar och/eller är överviktiga.

Vad du själv kan göra

När du har ont i foten bör du låta den vila. Men det är lättare sagt än gjort. Se till att du har bra skor som både är stadiga och stötdämpande. Det finns också skoinlägg och skena att köpa som lindrar besvären. Receptfria smärtstillande läkemedel, som finns på apotek, kan användas för att dämpa smärtan.

Du kan behandla hälsporre själv genom att stretcha hälen eller tejpa den. Men det är alltid bra att rådgöra med en läkare eller sjukgymnast först – så att du vet att det faktiskt är plantar fasciit du har.

Får du ont i foten när du springer eller promenerar kan du byta motionsform till någon som inte belastar foten lika mycket, till exempel simning.

Behandling

Vid långvariga och svåra besvär kan hälsporre behandlas med stötvågsbehandling. Vid vissa långdragna och smärtsamma besvär kan i enstaka fall kortisoninjektion i eller operation av hälen vara ett alternativ, efter läkares bedömning.

En sjukgymnast kan hjälpa dig med övningar som lindrar smärtan och bygger upp muskler i foten. Det kan ta lång tid att bli av med plantar fasciit, men den läker oftast ut.

Diagnos

Diagnosen plantar fasciit ges utifrån dina symptom och läkarundersökning.

Då bör du söka vård

Om du fortfarande har ont trots vila och bättre skor.

Så kan Kry hjälpa till

Har du symptom på hälsporre behöver du söka fysisk vårdgivare. Kry kan inte hjälpa till vid hälsporre.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: