Kry-logo
Ladda ned
Ont i foten

Ont i foten

Har du ont i foten? Bara lugn, detta är en vanlig åkomma som sällan beror på någon allvarligare sjukdom. Läs vidare hos oss på KRY och få reda på vanliga symptom och rekommendationer.

Symptom

Det finns många olika symptom som kan uppstå i samband med ont i foten. Foten består av hela 26 stycken mindre skelettdelar som tillsammans bygger upp ett intrikat system av fotvalv, mellanfot, häl och tår. Tillsammans med ligament, muskler och senor är foten en otrolig uppfinning som bär vår tyngd varje dag. Symptom i foten kan vara smärta vid tårna, i fotvalvet eller vid hälen. Smärtan kan vara dov eller ilande. Ofta kommer smärtan tillsammans med belastning, kanske har du gått extra mycket en dag eller bär du illasittande skor?

Orsaker

Om du har ont i foten finns det några enkla saker du kan se över innan du kontaktar sjukvården. Hur ser dina skor ut? Passar de din fot perfekt och är de utformade så att de hjälper foten att bära dig? Det är smart att lägga lite extra pengar på väl uppbyggda skor som du kan gå i länge utan att det gör ont. Välj en modell som motverkar att du belastar foten och fotleden fel. Andra orsaker till besvär kan vara tajt sittande strumpor eller byxor, eller undermålig fothygien som orsakar svamp.

Behandling

För det första bör du se till att ha ett par riktigt bra skor om du har ont i foten. Om smärtan ändå inte går över kan det vara värt att börja med ett träningsprogram. Har du ont i hälsenan kan du ställa dig på ett trappsteg med hälen utanför steget och häva dig upp och ned i långsam takt. På det sättet stretchar du foten. Det kan vara skönt i hela foten och kan med fördel användas som en förebyggande behandling. En stark fot är en fot som mår bra.

När du bör söka vård

Om du har så pass ont i foten att ingenting du själv gör hjälper är det dags att söka vård. Kanske har du en inflammation i en sena eller något annat som stör inifrån och inte går att åtgärda själv? Om din fot varit svullen, röd och ömmande flera dagar i rad bör du söka vård för att inte ådra dig större skador. Ju tidigare du söker vård, desto större är chansen att din fot kan gå tillbaka till sitt normalläge och inte störa dig mer.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.