Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Leder, muskler och skelett

Här har vi samlat information och fakta om olika besvär som rör leder, muskler och skelett.

Leder, muskler och skelett

Kroppens rörelseorgan arbetar hårt och kan lätt drabbas av skador. Orsaken kan vara ojämn belastning, dålig arbetsställning eller för lite uppvärmning inför en aktivitet. Leder, muskler och skelett kan även drabbas av sjukdomar.

Exempel på sjukdomar och besvär i leder, muskler och skelett:

  • artros

  • benskörhet

  • ledgångsreumatism.

Symptom

Sök bland symptom

Artros

Artros kännetecknas av ömma och stela leder. Besvären beror ofta på ärftlighet eller långvarig och tung belastning på lederna. Ledvärk brukar komma successivt med stigande ålder. Symptomen kan lindras på flera sätt – i första hand genom rörelseträning och fysisk aktivitet, men även med hjälp av läkemedel.

Benskörhet ‒ osteoporos

Vid benskörhet, som i medicinska termer benämns osteoporos, är ditt skelett försvagat. Det innebär en ökad risk för benbrott även vid en mindre kraftfull skada mot kroppen. Vanligast är att dina ben i handleder, armar, höft eller rygg skadas, och oftast vid ett fall. Osteoporos innebär att skelettet bryts ner snabbare än det byggs upp. Det är vanligast hos kvinnor efter klimakteriet i och med att nivån av könshormonet östrogen blir lägre. Det är också vanligt hos äldre personer. Osteoporos behandlas med läkemedel och livsstilsförändringar.

Diskbråck

Diskbråck innebär att en disk mellan kotorna i ryggraden har brustit. Då buktar disken ut och trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna. Ibland läcker det mjuka innehållet i disken ut genom den hårda diskväggen och orsakar en inflammation. Det orsakar värk och ofta minskad känsel i nervens utbredningsområde. Diskbråck går ofta över av sig själv.

Gikt

Gikt är en smärtsam ledinflammation som beror på att kristaller av urinsyra har samlats i eller intill en led. Besvären brukar komma plötsligt och ofta i stortån, men du kan även få gikt i andra leder. Gikt kan gå över utan behandling, men vid kraftig svullnad och smärta bör du söka vård för att lindra inflammationen. Om du har återkommande besvär kan du behöva långvarig eller förebyggande läkemedelsbehandling.

Hälsporre

Hälsporre är en inflammation i en sena under foten som kännetecknas av att du har ont i hälen. Smärtan är ofta tydligast vid belastning, till exempel när du går, står eller springer. Du kan själv lindra besvären med hjälp av fotinlägg och dämpande skor, men vid en uttalad inflammation kan du behöva läkarbehandling.

Ledgångsreumatism (RA)

Muskelbristning

En muskelbristning kännetecknas av smärta, svullnad och ömhet. Det kan även uppstå en blödning vid din muskel som orsakar ett blåmärke. Besvären uppstår oftast när en muskel utsätts för kraftig eller ovanlig belastning, till exempel i samband med fysisk ansträngning och plötsliga rörelser. Muskeln läker som regel med hjälp av minskad belastning och rehabiliteringsövningar.

Nackspärr

Nackspärr kännetecknas av smärta och stelhet i nacken som förvärras vid nackrörelser. Nackspärr kan uppstå plötsligt, vid häftiga huvudrörelser, slag mot nacke och huvud, men också om du sovit i en obekväm ställning och sträckt nacken i sömnen. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv inom ett par veckor.