Ladda ned Ladda ned

Knuta i rumpan

Allmänt

En knuta i rumpan är mycket vanligt och beror oftast på hemorrojder. Här kan du läsa mera om detta och få tips och råd om hur du behandlar det på bästa sätt.

Symtom

En knuta i rumpan beror oftast på hemorrojder. Vanliga symtom är då att det svider och ömmar i ändtarmsöppningen, att det kan uppstå läckage från ändtarmen, en känsla av att något buktar ut från analen eller att det gör ont när du tömmer tarmen. Ett annat vanligt symtom på hemorrojder är att det blöder måttligt från ändtarmen, antingen endast på pappret eller även stänk i toaletten. Det kan också röra sig om en böld eller en fistel, med symtom som smärta och svullnad.

Orsaker

En knuta i rumpan är oftast orsakat av en hemorrojd, böld eller fistel. I ändtarmen sitter analkuddar som är kuddar av bindväv och blodkärl. När blodet stockas i analkudden och blodkärlen fylls med mycket blod så bildas en hemorrojd. En gravid kvinna har lättare att få hemorrojder på grund av att hon har mer blod i kroppen och större tryck mot ändtarmen. Bölder och fistlar orsakas av bakterier som täpper till körtlarna i ändtarmen. De är särskilt vanliga om man har en tarmsjukdom men man kan få dem annars också.

Behandling

Om du fått en knuta i rumpan på grund av hemorrojder finns det flera receptfria läkemedel som är till för att dämpa klåda och lindra smärta. Du kan också välja att ändra dina kostvanor då hemorrojder kan uppstå till följd av för lite fibrer i kosten. Bölder och fistlar behöver oftast opereras för att försvinna helt. Tänk på att hålla rent runt ändtarmsöppningen oavsett orsaken till besvären.

När du bör söka vård

Om du blöder från tarmen bör du söka vård för att fastställa orsaken till blödningen. Du bör även söka vård om du på grund av en knuta i rumpan får läckage från tarmen, om du har svåra smärtor eller långvarig klåda. Om du har försökt att behandla dina symtom själv utan framgång kan du också söka vård. Om du tidigare fått läkarhjälp för besvär med analen men nu fått förvärrade eller fler symtom är det lämpligt att ha ett nytt läkarsamtal.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma en knuta i rumpan krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.

Ladda ned appen redan idag