Kry-logo
Ladda ned
Förstoppning

Förstoppning

Förstoppning är vanligt bland både barn och vuxna. Hård avföring gör det svårt att tömma tarmen och det kan göra ont att gå på toaletten. Besvären brukar lindras om du får i dig tillräckligt med vätska, äter fiberrik mat och motionerar. Om dina problem inte går över kan förstoppning vara ett symptom på något som behöver utredas.

Symptom på förstoppning

När du är förstoppad har avföringen bildat en hård klump i ändtarmen som ökar trycket och är svår att få ut. Det kan göra ont att tömma tarmen och ibland uppstår sprickor eller hemorrojder i området kring ändtarmen.

Vanliga symptom utöver hård avföring:

  • magsmärtor och spänd mage
  • smärta vid toalettbesök
  • svårigheter att tömma tarmen helt
  • flera dagars uppehåll mellan varje tarmtömning
  • illamående
  • minskad aptit.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning (obstipation) brukar uppstå när det tar för lång tid för mat och dryck att passera genom tjocktarmen. Då hinner tarmen suga upp för mycket vatten så att innehållet blir hårt och torrt när det når ändtarmen. Ofta beror det på att du inte dricker tillräckligt eller att kosten består av för lite fibrer. Att sitta stilla mycket kan också göra dig hård i magen.

Magen är känslig och kan även reagera på variation i kosten, stress eller andra vardagliga, yttre faktorer. IBS (känslig tarm) kan vara en annan förklaring, både förstoppning och diarré är vanliga, återkommande symptom.

Andra orsaker till förstoppning:

  • läkemedel – exempelvis järntabletter och stark smärtlindring
  • sjukdomar – till exempel diabetes eller rubbningar i ämnesomsättningen
  • hormonförändringar – i samband med graviditet och menstruation.

Behandling

I de flesta fall behövs ingen behandling – förstoppningen brukar upphöra av sig själv efter några dagar. För att tarminnehållet ska bli mjukare krävs generellt ett större intag av vätska och fiberrik kost. Även läkemedel kan hjälpa magen att komma i balans.

Vid svåra besvär som inte är övergående kan avföringsprov och blodprov ge viktig information för att kunna ställa en diagnos och ge rätt behandling. Ibland finns det anledning att undersöka exempelvis ändtarmen närmare genom så kallad skopi för att avgöra om förstoppningen kan vara ett symptom på exempelvis en tarmsjukdom.

Om besvären uppstår tillsammans med andra symptom måste hela sjukdomsbilden vägas in för att avgöra vilken behandling som krävs.

Vad du själv kan göra

Du kan ofta både förebygga och behandla förstoppning genom att dricka mer vatten och äta fiberrika produkter som fullkornsbröd, frukt och grönsaker. Fibrer binder vatten och ser till att tarminnehållet blir mjukare. När du inte kan bajsa har katrinplommon och fikon en särskilt lösande effekt. Försök att gå på toaletten regelbundet och tänk på att motion hjälper tarmarna att arbeta.

Om det inte hjälper med laxerande mat finns receptfria laxermedel på apotek som gör avföringen mjukare. Där hittar du också mjukgörande och smärtstillande salvor som lindrar om du har ont kring analöppningen.

Då bör du söka vård

Om du eller ditt barn har svår förstoppning som inte går över i kombination med kraftiga magsmärtor, feber eller illamående och kräkningar är det bra att rådgöra med sjukvården.

Du bör också vända dig till vården om du har haft förändrade avföringsvanor i mer än två veckor, särskilt om du är över 50 år och inte har haft problem tidigare. Vid ofrivillig viktminskning bör du också söka vård.

Får du akuta magsmärtor, svart eller blodig avföring ska du uppsöka en akutmottagning.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid lindrig förstoppning. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Vid besvär och smärta i magen krävs ofta en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: