Ladda ned Ladda ned

Hemorrojder

Kliar och svider det runt ändtarmsöppningen? Då kan du ha fått hemorrojder. Ibland trycks hemorrojderna ut från tarmen och känns då små knutor runt öppningen. Knutorna kan göra väldigt ont, speciellt när du tömmer tarmen, sitter eller rör på dig. Hemorrojder är obehagliga men – ofarliga – och försvinner ofta av sig själva. Läs mer om hemorrojder här.

Om du har hemorrojder som ger besvär är det vanligt att:

  • det kommer droppar av ljust blod från ändtarmen när du tömmer tarmen
  • det läcker lite avföring eller slem
  • det kliar eller svider runt ändtarmsöppningen.

Ibland kan hemorrojderna klämmas ut från ändtarmen och känns då som knutor vid ändtarmsöppningen. Om de blir inflammerade kan de göra väldigt ont – speciellt när du tömmer tarmen, sitter eller rör på dig.

I ändtarmen finns analkuddar, som bland annat består av blodkärl. När trycket på kuddarna ökar – som vid förstoppning då du behöver krysta när du går på toaletten – strömmar blod till dem. Analkuddarna blir då överfulla av blod och svullnar. När kuddarna är svullna kallas de för hemorrojder. Trycket på ändtarmen kan, förutom vid förstoppning, öka vid till exempel graviditet eller när du sitter still länge och ge besvär med hemorrojder.

Det är vanligt att ha hemorrojder – mer än hälften av alla vuxna har haft det någon gång. De kan vara besvärliga – men är ofarliga.

Det är bra att få en läkarundersökning för att veta att det är just hemorrojder du har. Om du har hemorrojder kan du behandla dem med receptfria läkemedel som finns på apotek, till exempel klåd- och smärtlindrande behandling. Se till att hålla hemorrojderna rena. Tvätta med vatten och torka dem försiktigt torra. Du kan också prova att trycka tillbaka hemorrojderna in i analöppningen igen.

Du kan försöka undvika att få hemorrojder genom att äta fiberrik mat och motionera. Det hjälper tarmen att arbeta och förebygger förstoppning.

Har du stora besvär med hemorrojder finns det receptbelagda läkemedel, som ges efter individuell bedömning av läkare. Utredning sker med rektoskopi som visar om du har synliga hemorrojder. Ger hemorrojderna stora besvär kan de tas bort genom olika kirurgiska ingrepp.

Sök vård om du har mycket ont, du blöder mycket och ofta från ändtarmen eller om du har behandlat hemorrojderna och inte märker att de blir bättre.

KRY kan inte hjälpa till vid hemorrojder. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

Senast uppdaterad:
27 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin