Ladda ned Ladda ned

Hemorrojder

Allmänt

Hemorrojder är förstoringar av de så kallade analkuddarna i analkanalen. Analkuddarna består av blodkärl och bindväv och när dessa svullnar upp så bildas själva hemorrojden. Det finns två olika typer av hemorrojder, inre och yttre hemorrojder. Inre hemorrojder förekommer inuti ändtarmen och är täckta av slemhinna. Yttre hemorrojder sitter precis vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud. Hemorrojder är vanligt förekommande, i de flesta fall helt ofarliga och kan går tillbaka av sig själv.

Symptom vid hemorrojder

Symptomen beror mycket på var hemorrojderna är lokaliserade. Om de är lokaliserade inne i ändtarmen orsakar de sällan obehag i dagliga livet. Man känner dem först vid ansträngning eller när man tömmer tarmen. Hemorrojden kan då ta skada och detta kan leda till en blödning. Blodet är oftast ljusrött och klart och inte blandat med avföringen. I vissa fall, om hemorrojderna är stora, kan de pressas ut genom ändtarmsöppningen och skapa obehag om de blir inflammerade.

Yttre hemorrojder, som sitter precis vid ändtarmsöppningen, orsakar oftare påtagliga besvär, så som klåda och blödningar. Då dessa sitter mer exponerade blir de lättare irriterade och inflammerade.

Andra symptom kan bl. a. innefatta:

  • gaser och minskad avföring
  • obehag när du tömmer tarmen
  • att du känner en utbuktning vid ändtarmsöppningen
  • att det läcker slem eller avföring från ändtarmsöppningen

Orsaker till hemorrojder

Hemorrojder orsakas av att analkuddarna svullnar och börjar bukta. Detta kan bero på ett ökat tryck i ändtarmen, men också på förslappade vävnader runt omkring dessa kuddar.
Sannolikheten att utveckla hemorrojder som äldre är större eftersom vävnader i hela kroppen förslappas med stigande ålder. Orsaker till ökat tryck i
ändtarmen är bl.a.:

  • övervikt
  • graviditet
  • kronisk diarré eller förstoppning
  • överspänning vid tömning av tarmen
  • lågt innehåll av fibrer i dieten

Behandling av hemorrojder

Vid milda besvär och om hemorrojderna är små kan man behandla dem med receptfria läkemedel från apoteket. Dessa läkemedel, som hjälper till att dämpa smärtan och lindra klådan, kan användas under 2-3 veckor.

Vid allvarligare besvär och om de receptfria läkemedlen inte hjälper kan en läkare skriva ut receptbelagd medicin till dig. Om hemorrojderna är väldigt stora och orsakar kraftiga blödningar kan man behöva ta till andra behandlingssätt, bl.a. operera bort dem.

När ska du söka vård

Det går bra att söka vård hos KRY.se om du vill diskutera dina besvär med en läkare. Dock måste en kroppslig undersökning alltid ske för att rätt diagnos ska kunna ställas.

Ladda ned appen redan idag