Ladda ned Ladda ned

Akut diarré

Diarré kommer oftast fort och du kan även känna dig illamående och kräkas. Det är lätt att känna sig svag och skakig vid diarré. Som tur är går den vanligen över av sig själv inom några dagar. På KRY kan du få hjälp vid diarré.

Du får diarré när tarmen inte har möjlighet att absorbera så mycket vätska som den brukar göra. Kroppen gör sig av med vätskan genom diarré, men den kan också göra det genom kräkningar. Diarré är ingen sjukdom i sig utan ett symptom på infektioner, överkänslighet eller sjukdomar.

Diarré orsakas ofta av bakterier, virus eller parasiter. Bakterierna, virusen eller parasiterna kommer in i kroppen genom smutsiga miljöer, när du möter personer som är sjuka och via mat eller dryck som är smittad. Diarré kan även uppstå i samband med olika sjukdomar eller sekundärt till olika sjukdomstillstånd. Ibland kan läkemedel, till exempel antibiotika, orsaka diarré.

Har du haft diarré i mer än fyra veckor kallas den för långvarig.

Diarré innebär lös och vattnig avföring. Vid diarré kan du dessutom få illamående och kräkningar. Vissa tarminfektioner ger även feber och magsmärta. Diarré som orsakas av bakterier och virus går ofta över av sig själv efter några dagar till veckor.

Diarré som beror på laktos- eller glutenintolerans ger också ofta uppblåsthet och gaser. Vid födoämnesallergi är diarré ett vanligt symptom förutom uppblåsthet, magsmärta samt illamående och kräkningar.

Barn kan ha diarré som orsakas av bakterier eller virus i två veckor, ibland längre. Se till att barnet får i sig mycket vätska för att ersätta den som försvinner med diarrén.

Då kan ditt barn gå till förskola eller skola

Barn i förskoleåldern kan gå tillbaka till sin verksamhet när de inte har haft diarré på två dygn. Skolbarn bör stanna hemma minst ett dygn efter det att diarrén har slutat.

När du har diarré är det viktigt att du får i dig vätska. Det är speciellt viktigt för små barn och äldre. Du kan enkelt göra din egen vätskeersättning.

Recept på vätskeersättning för vuxna och barn över ett år
Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 6 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt.

Gör så här: Koka upp vattnet och låt det svalna. Blanda det svala vattnet, socker och salt. Du kan smaksätta drycken med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
Om du inte vill göra din egen ersättning finns det färdig vätskeersättning att köpa på apotek. Där hittar du också receptfria läkemedel mot diarré.

Försök också att börja äta mat så snart du kan. Börja med små portioner. Mat som innehåller mycket stärkelse hjälper till att göra avföringen fast. Exempel på sådan mat är ris, havre och blåbärssoppa. Undvik mjölkprodukter, alkohol, kaffe och stekt mat dagarna efter diarré.

Om du äter p-piller bör du tänka på att kraftig diarré kan påverka effekten av preventivmedlet.

Du behöver oftast ingen behandling vid diarré. I de flesta fall går den över efter några dagar.

Diarré som pågår längre än fyra veckor, så kallad långvarig diarré, bör utredas av läkare. Behandlingen beror på vad som orsakar diarrén.

Sök vård om du:

har blodig diarré
har hög feber, över 39.5 grader
har kraftig diarré i mer än 48 timmar
har en känd tarmsjukdom
har starka magsmärtor
visar allvarliga tecken på vätskebrist, som mycket mörk urin i små mängder.

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.
Senast uppdaterad:
3 juli 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin