Ladda ned Ladda ned

Diarré

Allmänt

De flesta har avföring cirka en gång dagligen men konsistens och antal tillfällen kan variera från person till person, beroende på exempelvis kosthållning och fysisk aktivitet. Vid diarré är avföringen lös och vattning och man går på toaletten flera gånger dagligen. Detta är ingen sjukdom i sig utan ett symtom av andra infektioner eller sjukdomstillstånd.

Orsaker

Den vanligaste anledningen till diarré är infektioner orsakat av antingen bakterier eller virus. Vid bakterieinfektioner är diarré ofta en del av den försvarsmekanism som hjälper kroppen att göra sig av med sjukdomsorsakande organismer. Därför är det viktigt att rådgöra med en läkare innan diarrén behandlas.

Andra orsaker till diarré är exempelvis medicinering, främst medicinering med antibiotika. Vid långdragen antibiotikabehandling rubbas balansen i tarmkanalens bakterieflora, vilket kan leda till en stor ökning av mängden sjukdomsorsakande bakterier och då ge upphov till kraftig diarré. Andra orsaker innefattar bland annat kost, framförallt intag av stora mängder av vissa sockerarter eller sötningsmedel. Det är vanligt med nedsatt förmåga att smälta både fruktos (druvsocker) och laktos (mjölksocker). Vid stora mängder av dessa sockerarter i tarmarna verkar de som en dragningskraft för att behålla vätska i tarmarna vilket orsakar diarré. Andra, mer ovanliga, anledningar till framförallt långdragen diarré innefattar vissa kroniska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom och Ulcerös Kolit.

Att tänka på

Kroppen förlorar stora mängder vätska vid diarré, framförallt då den är kraftig och långt utdragen. Vanliga tecken på vätskebrist som du bör vara uppmärksam på vid diarré är bland annat:

 • Törst
 • Minskad urinmängd
 • Mörk urin
 • Snabb puls
 • Torra läppar, ögon och torr hy

När du bör söka vård

I de flesta fall är diarré ett övergående tillstånd som varar i en till två dagar. Efter att kroppens immunförsvar bekämpat det sjukdomsorsakande viruset eller bakterien återgår tarmfunktionen till det normala. Behovet av vård beror till stor del på vilka symtom du har och hur länge dessa förekommit.

Du skall alltid söka omedelbar vård på vårdcentral eller akutmottagning om du:

 • Har ihärdig diarré utan förbättring efter 48 timmar
 • Har blodig diarré
 • Har en känd tarmsjukdom
 • Visar allvarliga tecken på vätskebrist, till exempel mycket mörk urin i små mängder
 • Har starka magsmärtor
 • Har hög feber (>39,5°)

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

I ett videomöte med en av våra läkare kan du få vägledning i behandling av din diarré. Vi har möjlighet att hitta den mest troliga orsaken till din diarré och kan skriva ut mediciner i de fall detta är lämpligt. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.

Ladda ned appen redan idag