Ladda ned Ladda ned

Ögonlocksinflammation

Vid ögonlocksinflammation, blefarit, kliar ögonlockskanterna och de blir röda och svullna. Det är främst äldre och personer med känslig hy som drabbas. Även om inflammationen kan vara besvärlig – är den ofarlig – och du kan ofta enkelt behandla den själv. På KRY kan du få hjälp vid ögonlocksinflammation.

Vid ögonlocksinflammation finns symptom på båda ögonen. Men symptomen – och hur kraftiga de är – kan variera mellan ögonen. Det finns både bakre och främre blefarit. Vanliga symptom vid främre blefarit – är att de framsidan av ögonlockskanten kan klia väldigt mycket. Det kan även kan svida och kännas som att något grus skaver mot ögat. Vid bakre blefarit är det insidan av ögonlocket som är drabbat och ett vanligt besvär är torra ögon. Både bakre och främre blefarit ger även symptom som röda och svullna ögonlockskanter. Ibland kan du även se små fjäll vid ögonfransarna eller lite var längs franskanten eller i ögonvrån. Vissa kan tappa några ögonfransar eller ha problem med inåtväxande fransar.

Ögonlocksinflammation – eller blefarit – beror på att de små körtlar (Meiboms körtlar) som sitter längs ögonlocken har täpps till. Då kan inte den feta vätskan som körtlarna producerar för att hålla ögonen och insidan av ögonlocken smidiga göra sitt jobb och ögonlocket blir irriterat.

Främre blefarit ses ofta vid mjälleksem och bakterieinfektioner. Den bakre blefariten drabbar främst äldre och personer med känslig hud, som vid rosacea eller atopiskt eksem.

Det går enkelt att behandla ögonlocksinflammation själv genom att göra rent ögonlockskanterna med varma fuktiga kompresser en till två gånger om dagen. Du hittar också speciella våtservetter receptfritt på apotek. Försök gärna att med hjälp av lätt fingermassage på ögonfransraden, öppna och tömma körtlarna.

Smörjning

När du har gjort rent ögonlocken kan du använda mjukgörande läkemedel på ögonlockskanterna. Under dagtid kan du smörja med receptfri gel eller droppa med ögondroppar. Börja med att droppa ofta och när inflammationen börjar lägga sig trappar du ner. Rikare salvor kan användas nattetid.

Ha tålamod – det kan ta tid att bli av med ögonlocksinflammation.

Blir inte inflammationen bättre kan läkare i vissa fall – men inte alltid – skriva ut receptbelagda läkemedel. Det kan till exempel vara medicin som innehåller antibiotika eller kortison.

Sök vård om du har kraftiga besvär som inte går över eller om du är orolig.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov
Senast uppdaterad:
11 apr 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin