Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Ögonlocksinflammation

Vid ögonlocksinflammation, blefarit, kliar ögonlockskanterna och de blir röda och svullna. Det är främst äldre och personer med känslig hy som drabbas. Även om inflammationen kan vara besvärlig – är den ofarlig – och du kan ofta enkelt behandla den själv. På Kry kan du få hjälp vid ögonlocksinflammation.

Symptom på ögonlocksinflammation

Vid ögonlocksinflammation finns symptom på båda ögonen. Men symptomen – och hur kraftiga de är – kan variera mellan ögonen. Det finns både bakre och främre blefarit. Vanliga symptom vid främre blefarit – är att de framsidan av ögonlockskanten kan klia väldigt mycket. Det kan även kan svida och kännas som att något grus skaver mot ögat. Vid bakre blefarit är det insidan av ögonlocket som är drabbat och ett vanligt besvär är torra ögon. Både bakre och främre blefarit ger även symptom som röda och svullna ögonlockskanter. Ibland kan du även se små fjäll vid ögonfransarna eller lite var längs franskanten eller i ögonvrån. Vissa kan tappa några ögonfransar eller ha problem med inåtväxande fransar.

Orsaker till ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation – eller blefarit – beror på att de små körtlar (Meiboms körtlar) som sitter längs ögonlocken har täpps till. Då kan inte den feta vätskan som körtlarna producerar för att hålla ögonen och insidan av ögonlocken smidiga göra sitt jobb och ögonlocket blir irriterat.

Främre blefarit ses ofta vid mjälleksem och bakterieinfektioner. Den bakre blefariten drabbar främst äldre och personer med känslig hud, som vid rosacea eller atopiskt eksem.

Behandling av ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation behandlar du i första hand själv med daglig rengöring. Om inte inflammationen blir bättre efter några veckor kan det ibland finnas anledning att behandla med receptbelagda läkemedel, exempelvis antibiotika eller kortison.

Vad du själv kan göra

Du kan behandla ögonlocksinflammation själv genom att göra rent ögonlockskanterna med varma fuktiga kompresser ett par gånger om dagen.

Med hjälp av lätt fingermassage kan du öppna och tömma de inflammerade körtlarna. När du har gjort rent ögonlocken kan du använda receptfria ögondroppar och mjukgörande salva som finns på apotek. Börja med att droppa ofta och när inflammationen börjar lägga sig trappar du ner. Salva brukar vara lättast att använda nattetid.

Ha tålamod – det kan ta tid att bli av med ögonlocksinflammation.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har kraftiga besvär som inte går över på några veckor med hjälp av egenvård.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid ögoninflammation. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·