Kry-logo
Ladda ned
Ont bakom pungen

Ont bakom pungen

Om man har ont bakom pungen kan det kännas som en molande, dov smärta som inte går över. Ibland kan smärtan också sprida sig till andra delar av kroppen runtomkring pungen.

Symptom

Symptom när man har ont bakom pungen kan vara att smärtan sprider sig till nedre delen av magen och ryggen, runt lårens insidor och ljumsken. Ibland kan det göra ont att få utlösning, kissa eller att det blir svårt att kissa. I andra fall kan pungen bli röd, spänd, svullen, öm och ljumsken kan bli svullen. Det kan också göra ont att sitta ner. Dessa symptom kan komma långsamt och utvecklas under några dagar eller veckor. Symptomen kan visa på flera olika bakomliggande orsaker.

Orsaker

Om man har ont bakom pungen på grund av kronisk prostatit kan det bero på att prostatakörteln som ligger vid urinröret, ungefär där urinröret lämnar urinblåsan och går ut i penisen, är inflammerad. Exakt varför detta händer är inte klarlagt. Andra orsaker till smärta bakom pungen kan vara att man har varit sexuellt upphetsad en lång stund men inte fått utlösning och att körtlarna spänns ut av de vätskor som produceras till utlösningen. En annan orsak kan vara ljumskbråck, där en bit tarm har kommit i kläm i området bakom pungen.

Behandling

Beroende på orsak till smärtan finns det olika behandlingar. Har man ont bakom pungen för att man har fått kronisk prostatit kan kroppen läka ut detta utan att man behöver vård, dock kan smärtstillande tabletter minska symptomen. Om inflammationen istället beror på bakterier genomgår man en antibiotikakur.

Om orsaken är sexuell upphetsning utan utlösning kan en utlösning bota smärtan, alternativt kan man låta smärtan gå över av sig själv. Känner du dig osäker på varför du har ont kan du rådfråga en läkare.

När du bör söka vård

Om du har ont bakom pungen bör du söka vård om du misstänker att du har fått prostatit, som är en inflammation i prostatakörteln. Det är ofarligt men kan upplevas obehagligt, vara besvärande och påverka allmäntillståndet i vardagen och sexlivet.

En läkare kan undersöka om smärtan är på grund av en inflammation i prostatakörteln och därefter föreslå olika behandlingar. Eftersom smärtan kan bero på olika saker är det bäst att rådfråga en läkare för att utesluta andra sjukdomar.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Förhudsförträngning