Ladda ned Ladda ned

Ont i näsan

Ont i näsan är vanligt både bland vuxna och barn. Läs vidare nedan för att lära dig mer om symptom, vanliga orsaker och för att få råd om hur du ska gå tillväga om du har besvär med din näsa.

Att ha ont i näsan innebär kan innebära att ständig smärtlindring krävs. Rinner din näsa med en gröngul snuva innebär det ofta något annat än en vanlig förkylning. Täppthet, irritation, klåda och ett minskat luktsinne är vanliga symptom. När din näsa drabbas upplevs ofta även huvudvärk och ömhet i ansiktet. En röd svullnad i näsroten och ögonlocken kan vara ett allvarligt symptom för barn. Drabbas du av återkommande besvär med näsan resulterar det ofta i trötthet och sömnbrist. Vid besvär är det viktigt att dricka mycket vatten.

När du har ont i näsan är värken ofta en följd av bihålebesvär. Bihålorna finns under i ansiktsskelettet och inflammeras när du är förkyld. Då svullnar nässlemhinnorna för att täppa till bihålorna vilket orsakar huvudvärk. Missfärgad snuva med odör beror vanligtvis på rinosinuit, en inflammation av både näsan och bihålorna. Att ständigt drabbas av diffust varierande symptom beror sannolikt på näspolypos. Detta orsakas av polyper i näsan och skadad slemhinna. Ytlig röd svullnad vid näsroten och ögonlock som buktar kan bero på en inflammerad silbenshåla. Detta är särskilt allvarligt för barn då den kan spridas till hjärnhinnorna.

Om du har ont i näsan till följd av en bihåleinflammation minskar vatten uppbyggnaden av slem i halsen. Vid mer svårläkta bakteriella inflammationer där gröngul snuva uppstår kan det krävas antibiotika. Ibland kan bihålorna kräva spolning för att din näsa ska sluta värka. Kortisonläkemedel används för att behandla näspolyper. I många fall slutar besvären som får din näsa att värka med tiden. För att må bättre kan du kan exempelvis ta en varm ångande dusch eller sova med en extra kudde om natten för att lindra svullnaden och därmed smärtan.

Har du ofta ont i näsan? Om du försökt påskynda tillfrisknandet enligt våra råd och fortfarande upplever smärta kan det vara bra att söka vård. Om din näsa gör ont och du är trött och svag är det viktigt att söka vård så att du kan återgå till vardagen. Oftast kan du få hjälp av en mottagning specialiserad på problem med öron, näsa och hals. Om ditt barn drabbas av en svullen näsa och du misstänker att hjärnhinnorna kan drabbas är det viktigt att du söker vård direkt.

Att ha ont i näsan är vanligt och det är sällan du söker läkarvård för lite täppthet. Dock kan det vara en stor hjälp att få förebyggande råd, tips eller hjälp att avgöra ifall problemen du upplever är allvarliga och behöver behandling. På KRY kan vi hjälpa dig med rådgivning, recept och vid behov remiss till specialistmottagning. Vi kan även skriva kortare sjukskrivning (<14 dagar).

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.