Ladda ned Ladda ned

Förkylning

En förkylning beror inte på att du har blivit för kall (för nedkyld) utan på att du har fått en virusinfektion i näsan och svalget. Det går inte att bota en förkylning, men det finns mycket du kan göra för att lindra symptomen, som halsont, trötthet, snuva och hosta. Läs mer om förkylning här.

Förkylningar orsakas av virus som påverkar slemhinnan i näsa och svalg. Det kan vara svårt att undvika att bli förkyld eftersom smittan sprids på flera sätt. Du kan bli smittad när personer nyser eller hostar i din närhet. Men du kan också bli förkyld genom att ta någon i hand eller röra vid ett föremål som någon som bär på viruset har rört vid. Tiden från det att du blir smittad tills du blir sjuk är ofta en till två dagar.

En förkylning börjar ofta med ont i halsen och trötthet, efter några dagar får du snuva och hosta. Både snuvan och hostan kan bli besvärligare efter ett tag med tjockare snuva och djupare hosta. Du blir ofta frisk efter några dagar, men hostan kan finnas kvar längre.

Det finns mycket du själv kan göra för att lindra besvären vid en förkylning. Om du har feber eller ont finns det receptfria feber- och smärtstillande läkemedel. Har du problem med täppt näsa och snuva kan du använda nässpray med avsvällande medel, koksaltlösning eller kortison. Hosta kan lindras med honung. Ge dock inte honung till barn under ett år eftersom det i sällsynta fall kan leda till allvarlig sjukdom.

För att slippa förkylningar kan du tvätta händerna ofta och noggrant samt undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Eftersom förkylningar orsakas av en virusinfektion finns det ingen speciell behandling.

Förkylningar går som sagt över av sig själva. Men du bör söka vård om:

  • du har feber i mer än fyra dygn
  • febern kommer tillbaka efter några feberfria dagar
  • du får fler symptom, till exempel från öron, luftrör eller bihålor.
  • rådgivning
  • individuell bedömning.

Är det ditt barn som är sjukt behöver barnet vara med vid videosamtalet.

Senast uppdaterad:
25 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare