Ladda ned Ladda ned

Bihåleinflammation - Akut sinuit/Rinosinuit

En bihåleinflammation kan kännas som en förkylning som aldrig går över. Om du har använt ett mindre berg av näsdukar, och det verkar som din kropp mest består av slem, samtidigt som du känner att det trycker och gör ont i kinderna samt över ögonen kan du ha bihåleinflammation. På KRY kan du få hjälp vid bihåleinflammation.

Bihåleinflammation är en vanlig sjukdom som ofta börjar med en förkylning. Inflammationen smittar inte, men det gör förkylningen.

Det finns fyra bihålor i ansiktets skelett. De är tomrum som är fyllda med luft. Alla bihålor har kontakt med näsan. Både bihålorna och näsan täcks av slemhinnor. Slemhinnorna producerar ett tunt lager slem, eller snuva, som håller dem fuktiga och städar bort smuts och bakterier.

När du blir förkyld får du en virusinfektion. Infektionen gör att slemhinnorna i bihålorna och näsan svullnar och bildar tjockare slem än vanligt. Bihålorna klarar inte av att transportera det tjocka slemmet till näsan, utan det fastnar i dem. Kommer det också in svamp, bakterier eller virus i bihålorna kan de bli inflammerade – och det är det som kallas för bihåleinflammation. Virus är den vanligaste orsaken till att du får bihåleinflammation.

Om du har en tandinfektion eller är allergisk ökar risken för bihåleinflammation. Har du till exempel en infekterad tand i överkäken kan infektionen sprida sig till en av bihålorna. Allergier i sin tur kan göra att slemhinnorna i näsan svullnar och att det tjocka slemmet blir kvar i bihålorna där bakterier och virus kan samlas. Rökare drabbas oftare av bihåleinflammation än icke-rökare eftersom rökning gör att slemhinnorna svullnar och kan täppa till bihålornas gång, avflödet, till näsan.

Har du besvär med bihålorna i mer än tre månader räknas de som långvariga besvär. Du behöver då söka vård för att få rätt behandling.

Dina symptom beror på hur länge du har varit sjuk och hur kraftig din bihåleinflammation är. Vanliga besvär är:

 • sämre luktsinne
 • smärta i kinderna och/eller pannan – ibland är också ansiktet svullet
 • smärta i överkäken
 • täppt näsa med tjock snuva – ibland med feber.

Bihåleinflammation hos barn

Barn som är yngre än sex år får sällan bihåleinflammation eftersom deras bihålor inte är fullt utvecklade. Om barn under sex år får bihåleinflammation är det i de bihålor som utvecklas först, silbenshålorna. Inflammationen hos små barn kallas för etmoidit. Vanliga symptom på att små barn har bihåleinflammation är:

 • hög feber med allmänpåverkan
 • rodnad och svullnad runt ena ögat
 • smärta, svullnad och ömhet mellan näsa och öga.

En inflammation i silbenshålorna är allvarlig och du bör söka hjälp akut.

Barn som är i skolåldern får samma typ av bihåleinflammation som vuxna.

Bihåleinflammation hos gravida

Gravida får oftare bihåleinflammation eftersom kroppens slemhinnor svullnar vid graviditet. Har du problem med täppt näsa kan använda kortisonspray. Du hittar dem receptfritt på apotek.

Har du bihåleinflammation ska du veta att hälften av dem som får bihåleinflammation blir friska av sig själva inom tio dagar. I väntan på att bli kry kan du minska dina besvär genom att:

 • använda kortisonspray för att minska svullnaden. Ha tålamod, det tar upp till en vecka innan sprayen verkar. Växla gärna med vanlig avsvällande nässpray som inte innehåller kortison. Till skillnad från vanlig avsvällande nässpray – som du inte bör använda mer än 10 dagar i följd – kan du använda kortisonspray tills du blir frisk.
 • dricka mycket vatten för att tunna ut snuvan
 • ha en extra kudde när du sover för att minska svullnaden
 • minska antalet cigaretter eller sluta röka, om du röker, för att lindra inflammationen
 • skölja näsan med saltvatten eller koksaltlösning för att spola bort snuva som täpper
 • ta antiinflammatoriskt eller febernedsättande läkemedel för att dämpa inflammationen och minska svullnaden. De finns receptfritt på apotek.

Så slipper du bihåleinflammation

Eftersom bihåleinflammation ofta uppstår i samband med en förkylning ska du undvika att bli förkyld. Det är lättare sagt än gjort – det effektivaste sättet är att tvätta händerna ofta – speciellt i förkylningstider. Undvik gärna att vistas i stora folksamlingar där risken för smitta är hög.

Behandling med antibiotika har sällan någon effekt vid bihåleinflammation och ökar risken för biverkningar. Det räcker oftast med den behandling du själv kan göra, se ovan.

Om du har en svår och långvarig bihåleinflammation kan bihålorna behöva punkteras för att spola dem. Då sköljs var och bakterier ut och inflammationen läker snabbare.

Bihåleinflammation går ofta över av sig själv. Besvären kan vara långdragna och pågå i två till tre veckor. Du bör söka vård om du har stora besvär.

Våra läkare erbjuder:

 • rådgivning
 • individuell bedömning samt recept och remiss vid behov.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
18 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare