Ladda ned Ladda ned

Bihåleinflammation

Allmänt

Bihåleinflammation, eller sinuit som det också kallas, brukar uppstå i och med en förkylning. Sinuit i sig är inte smittsamt utan det är förkylningen som smittar. Sjukdomen uppstår för att näsgångar och bihålor blir inflammerade. Bihålorna producerar normalt ett slem, mucus, som har en geléliknande konsistens och skyddar oss genom att fånga upp bakterier. När vi är förkylda eller drabbas av allergi så bildas extra mycket slem i bihålorna. Detta gör det lättare för bakterier och virus att föröka sig. Sinuit kan uppstå av både svamp, virus eller bakterier. Tandinfektion och allergier ökar risken för bihåleinflammation. Det är dock vanligast att sinuit uppstår från virus.

Diagnos och egenbehandling

Det är väldigt lätt att förväxla sinuit med en vanlig förkylning eftersom symtomen är väldigt lika. När en förkylning vägrar ge med sig kan det vara ett tecken på bihåleinflammation. De vanligaste symtomen på sinuit är huvudvärk samt ett tryck över kinder, panna och överkäke. Andra symtom kan vara försämrat luktsinne, feber, nästäppa, trötthet, halsont, rinnande näsa och hosta. För att lindra besvären kan du ta avsvällande receptfri nässpray eller näsdroppar. Du kan också skölja näsgångarna med en koksaltlösning som finns att köpa på apoteket. Normalt läker sinuit ut av sig själv, men har dina besvär inte gått över inom 14 dagar bör du ta kontakt med vården.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

Det är ingen skillnad på hur barn och vuxna behandlas vid sinuit. Små barn drabbas dock sällan eller aldrig av sinuit som behöver behandlas, eftersom deras bihålor blir större i takt med att de växer. Segdragen eller mer allvarlig bihåleinflammation behöver ibland behandlas med en antibiotikakur, oftast med penicillin. Man kan också använda kortisonspray som behandling, som minskar svullnaden och underlättar läkningen. I de fall då varken antibiotika eller kortisonspray hjälper kan spolning av bihålorna behövas.

Är det vanligt med andra sjukdomar eller komplikationer i samband med bihåleinflammation?

I Sverige är det idag väldigt ovanligt att man får några allvarliga följdsjukdomar av en bihåleinflammation. Det kan dock hända att infektionen drar ut på tiden och ger besvär som långvarig hosta, trötthet eller att man upplever att en dålig lukt kommer från näsborrarna. I sällsynta fall, om pannans bihålor är infekterade, kan infektionen spridas till hjärnhinnorna eller ögonhålan. Detta kan i sin tur leda till hjärnhinneinflammation som är en allvarlig sjukdom och kräver läkarvård. Om området runt ögonen verkar påverkade kan det vara ett tecken på att infektionen har spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna. Om detta händer bör du uppsöka akutmottagning.

Hur kan jag undvika bihåleinflammation?

Genom att undvika att bli förkyld undviker du också bihåleinflammation. God handhygien, särskilt i "förkylningstider" kan hjälpa. Om du redan drabbats av förkylning, se till att dricka rikligt med vatten då detta gör slemmet mer lättflytande och underlättar för kroppen att transportera bort. För att minska svullnad kan du lägga en extra kudde under huvudet när du ska sova, använda nässpray samt se till att hålla dig i rörelse. Den minskade svullnaden minskar smärtan och påskyndar läkningen. Bra att känna till är också att rökning förvärrar symptomen.

När kan KRY hjälpa till?

Om du misstänker att du har bihåleinflammation, har provat egenvård utan resultat och besvären inte lindrats efter två veckor kan du kontakta KRY för vidare hjälp. Läkarna på KRY kan ställa diagnos, förskriva recept och utfärda kortare sjukintyg. Vid misstanke om kroniska besvär kan du via KRY få remiss till en öron-näsa-hals läkare.

Sök vård på akutmottagning om du besväras av kraftig smärta i ansiktet, svullnad över ögon eller hög feber och/eller nackstelhet.

Ladda ned appen redan idag