Ladda ned Ladda ned

Ont i pungen

Allmänt

Om du har ont i pungen kan det bero på flera olika orsaker. Det kan vara testielvridning, även om det är ovanligt, inklämt ljumskbråck eller en testikelinflammation. Vid smärta i området kring pungen är det viktigt att du uppsöker vård för att utreda vad smärtan beror på.

Symptom

När man har ont i pungen kan det yttra sig på en rad olika sätt beroende på orsaken. Vanliga symptom är att pungen blir röd, svullen och gör ont. Vissa får ont i nedre delen av magen eller i ljumsken, får feber och känner sig ordentligt sjuka med illamående och kräkningar. Kanske behöver man springa oftare på toaletten än man brukar och/eller så har man fått en förstorad testikel som känns tung, ömmar och värker. Många symptom på olika sjukdomar/tillstånd liknar varandra och bör därför kontrolleras på ett tidigt stadium.

Orsaker

Smärta i pungen orsakas ofta av en underliggande sjukdom. Hos pojkar kan det bero på att man drabbats av testikelvridning, vilket är sällsynt men gör mycket ont. Testikelvridning är vanligast hos pojkar under spädbarnstiden eller kring puberteten. En annan orsak till att pojkar får ont i pungen kan vara ett inklämt ljumskbråck eller en infektion i huden runt pungen. Även äldre pojkar och män kan drabbas av testikelvridning men även få inflammation i testiklarna och i sällsynta fall testikelcancer. En annan orsak kan vara att ett bihang till testikeln vridit sig.

Behandling

De flesta orsaker till att man får ont i pungen behöver behandlas. Vid ett inklämt ljumskbråck behöver bråcket tryckas tillbaka av en läkare. Lyckas inte det krävs oftast en operation. Det krävs även operation om man har fått en testikelvridning, vilket bör göras så fort som möjligt för att förhindra bestående skador. Är det en infektion runt pungen orsakas den ofta av bakterier från ändtarmen och behandlas med antibiotika. Testikelinflammation behandlas också med antibiotika. Vid testikelcancer opereras alltid den sjuka testikeln bort och det kan även behövas cytostatika och strålbehandling.

När du bör söka vård

Det är inte så vanligt att man får ont i pungen men det är viktigt att på ett tidigt stadium ta reda på de underliggande orsakerna då de flesta behöver behandlas. Om pungen är röd, svullen och öm i samband med plötslig smärta som inte går över på några minuter bör man uppsöka vård omedelbart på en akutmottagning då det kan vara tecken på testikelvridning. Får man även smärtor i nedre delen av magen bör man också söka vård omedelbart då det kan vara ett inklämt ljumskbråck.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma smärta i pungen krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.