Ladda ned Ladda ned

Ont i skelettet

Allmänt

Att ha ont i skelettet är oftast inget man behöver oroa sig över då det är en relativt vanlig åkomma när man nått medelåldern och däröver. Läs mer om vanliga orsaker och få både tips och råd.

Symtom

Det finns en del olika symptom i samband med ont i skelettet. Du kan få oförklarlig värk i exempelvis ben och armar som inte vill gå över. Ofta kan värken vara som värst på natten, vilket kan medföra att du får svårt att sova. Smärtan kan också komma som ett plötsligt hugg eller finnas där som en konstant och diffus värk. Det kan också uppstå svullnader och knutor i samband med ont i skelettet och dessa bör alltid undersökas. Du kan även få ont när du rör dig och belastar din kropp.

Orsaker

Ont i skelettet kan orsakas av en del olika tillstånd. Du kan till exempel ha fått en fraktur på benet, hormonbrist som oftast orsakas av klimakteriet eller en skada orsakad av överansträngning eller upprepade rörelser. Det finns en del allvarligare orsaker till ont i skelettet, infektioner och störningar av blodtillförseln är två av dem. Du kan också få värk och smärta på grund av cancer eller metastaserande cancer. Oavsett orsaken ska du kontakta en läkare, speciellt om du tidigare blivit behandlad för cancer eller om du inte ser någon tydlig orsak till din smärta.

Behandling

Beroende på vilken diagnos du får varierar det också vilken behandling som passar dig. Har du ont i skelettet på grund av en fraktur eller spricka i skelettet behöver det givetvis åtgärdas. Det finns en del läkemedel som är receptbelagda men som kan vara aktuella för dig. Till exempel kan du få inflammationsdämpande läkemedel, du kan få antibiotika om du har en infektion, och smärtlindrande medel eller hormonpreparat om dina hormonnivåer är i obalans. Det kan också bli tal om sjukgymnastik.

När du bör söka vård

Har du tidigare blivit behandlad för någon form av cancer och får ont i skelettet? Då ska du absolut kontakta en läkare. Det ska du också göra om du inte märker en klar och tydlig anledning till varför du har ont. Det finns en del övningar som du kan göra hemma för att lindra smärtan i skelettet, som till exempel stretching, promenader och lätt styrketräning. Innan du börjar med träning som smärtlindring bör du först rådfråga din läkare då vissa tillstånd kan förvärras och bli sämre av träning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i skelettet. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare, utan att KRY tar betalt för besöket.

Ladda ned appen redan idag