Ladda ned Ladda ned

Klimakteriet

Klimakteriet, menopaus eller övergångsåldern, är tiden före och efter den sista menstruationen. Tre av fyra kvinnor känner av något besvär som – vallningar och humörsvängningar – vid menopaus. En del kan också känna sorg över att den del av livet när de kan få barn är över. På KRY kan du få hjälp vid klimakteriebesvär.

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika. Vissa märker bara att mensen försvinner – andra får mer besvär.

Tiden innan klimakteriet kan du få oregelbundna blödningar. Du kan både blöda mer och mindre. Men det är vanligt att du blöder mindre och mer sällan. Andra vanliga symptom på menopaus är att du oftare känner dig kissnödig eller får vallningar – att du plötsligt blir varm och börjar svettas. Men du kan också få:

  • humörsvängningar och nedstämdhet
  • problem att sova
  • torra slemhinnor i underlivet
  • urinvägsinfektioner.

Orsaken till att menstruationen upphör är att äggstockarna inte är lika aktiva som tidigare och att nivåerna av de kvinnliga könshormonerna, progesteron och östrogen, sjunker. Det är den minskade mängden östrogen som ger klimakteriebesvär.

Menopaus brukar börja något år innan mensen upphör. Det är vanligast att menopaus inträffar när du är mellan 45–57 år. En del kvinnor går in i klimakteriet tidigare. Tidig menopaus inträffar mellan 40–45 år.

Ärftlighet, rökning, låg kroppsvikt och kirurgiska ingrepp kan leda till tidigare menopaus. Övervikt och en aktiv livsstil med motion kan göra att menopausen kommer senare.

Har du problem med torra slemhinnor i underlivet finns det receptfria läkemedel på apotek som hjälper. Du kan försöka hitta jämvikt i livet och må bättre genom till exempel avslappningsövningar och motion. Fysisk aktivitet motverkar också eventuell benskörhet som drabbar vissa kvinnor efter menopaus.

Behandling med hormoner kan hjälpa om du har svåra besvär vid menopaus. Fråga din läkare om det skulle kunna vara aktuellt för dig. Hormonbehandling i klimakteriet, så kallad HRT (hormone replacement therapy), innebär att hormoner tillförs hela kroppen. Hormonerna ges i så låg dos som möjligt och finns i form av gel, plåster eller tabletter.

Sök vård om du har stora problem med övergångsbesvär.

  • Rådgivning
  • Psykologisk behandling
  • Individuell bedömning och recept vid behov
Senast uppdaterad:
19 mars 2019
Granskare:
Elisabeth Rosén, Leg. läkare, ST inom gynekologi och obstetrik
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin