Ladda ned Ladda ned

Växtvärk

Om ditt barn har ont i benen på kvällen eller natten kan det vara växtvärk. Växtvärk är helt ofarligt och har ingenting att göra med att barnet växer. På KRY kan du få svar på dina frågor om växtvärk.

Det är främst barn mellan 3 och 12 år som får växtvärk. Växtvärk kommer på kvällen och natten – inte under dagen. Värken kan pågå alltifrån en halvtimme till några timmar. Hur ofta barn får värk varierar. Vissa har ont nästan varje kväll – andra någon gång då och då. Trots att det kan göra väldigt ont syns inget på benen, de är varken svullna eller varma. Värken sitter vanligen i bägge benen eller växlar mellan höger och vänster ben. Det gör ofta ont på olika ställen i benen. Växtvärk drabbar inte lederna.

Vad som orsakar växtvärk är inte känt. Det kan kännas bra att veta att växtvärk är helt ofarligt.

När ditt barn vaknar och har ont behöver det närhet och tröst. Massage eller en varm filt över benen kan lindra värken. Om värken är kraftig finns receptfria smärtstillande läkemedel på apotek.

Det finns ingen behandling vid växtvärk – den går över av sig själv.

Sök vård om ditt barn får ont i benen under dagen, smärtan alltid sitter på samma ställe eller får svårt att gå eller om smärtan sitter i lederna.

Senast uppdaterad:
28 mar 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin