Kry-logo
Ladda ned
Växtvärk

Växtvärk

Om ditt barn har ont i benen på kvällen eller natten kan det vara växtvärk. Växtvärk är helt ofarligt och har ingenting att göra med att barnet växer. På Kry kan du få svar på dina frågor om växtvärk.

Symptom på växtvärk

Det är främst barn mellan 3 och 12 år som får växtvärk. Växtvärk kommer på kvällen och natten – inte under dagen. Värken kan pågå alltifrån en halvtimme till några timmar. Hur ofta barn får värk varierar. Vissa har ont nästan varje kväll – andra någon gång då och då. Trots att det kan göra väldigt ont syns inget på benen, de är varken svullna eller varma. Värken sitter vanligen i bägge benen eller växlar mellan höger och vänster ben. Det gör ofta ont på olika ställen i benen. Växtvärk drabbar inte lederna.

Orsaker till växtvärk

Vad som orsakar växtvärk är inte känt. Det kan kännas bra att veta att växtvärk är helt ofarligt.

Vad du själv kan göra

När ditt barn vaknar och har ont behöver det närhet och tröst. Massage eller en varm filt över benen kan lindra värken. Om värken är kraftig finns receptfria smärtstillande läkemedel på apotek.

Behandling av växtvärk

Det finns ingen behandling vid växtvärk – den går över av sig själv.

Då bör du söka vård

Sök vård om ditt barn får ont i benen under dagen, smärtan alltid sitter på samma ställe eller får svårt att gå eller om smärtan sitter i lederna.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid växtvärk. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina eller ditt barns symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Du eller barnet kan därefter bli hänvisad eller remitterad till vidare vård. Eventuellt kan det krävas en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär, så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: